Poslanci Siete chcú v Nitre zlegalizovať Nitrančanov

NETKY.SK • 17 November 2014, 18:01 • 2 min
Poslanci Siete chcú v Nitre zlegalizovať Nitrančanov

NITRA - V mestskom zastupiteľstve v Nitre budú v novom volebnom období pôsobiť traja poslanci Siete. Ak sa im podarí splniť svoj volebný program, je možné, že sa Nitrania konečne legálne stanú Nitrančanmi.

slovakia

left justify in out

Po tejto zmene volajú už roky. „Nitran je len salám, my sme Nitrančani,“ znie heslo domácich. Menej ortodoxní obyvatelia mesta pod Zoborom pripúšťajú aj tvar Nitrančania. „Vytvoríme novú iniciatívu smerujúcu k zmene pravidiel slovenského pravopisu – názvu obyvateľov našej Nitry. Sme Nitrančania, nie Nitran a Nitrianka. Z hľadiska legislatívy je možné zmeniť aj existujúce pravidlá slovenského jazyka, tieto nie sú nemenné. Názor jazykovedcov nemôže byť dôležitejší ako väčšinová vôľa obyvateľov Nitry,“ sľubuje vo svojom volebnom programe trojica novozvolených poslancov Dominika Tekeliová, Ján Greššo ml. a Ľuboš Török. 
     

Nitrianski lokálpatrioti veria, že poslanci v prípade úspechu nezaspia na vavrínoch a ich úsilie bude smerovať k legalizácii nitránčiny. Jej pravidlá nie sú zložité. Mäkké „ľ“ neexistuje, rovnako ako „ä“ a dvojhlásky. Nitrančan namiesto „ie“ povie „é“ , prípadne „í“ (mléko, nevím, veter), namiesto „ia“ použije „á“ (vác), „iu“ nahrádza „ú“ (najlepšú), „ô“ sa číta ako „ó“ (škólka, móct). Na konci slovies v  minulom čase sa koncovka „il“ číta ako „eu“ alebo „ev“ (hovoreu –hovorev), koncovka „al“ ako „au“ (nedovolau, pomáhau). Zhluk spoluhlások „dl“ sa číta zásadne ako dvojité l, „dn“ ako dvojité n. Toto pravidlo dokumentuje veta „Pallo myllo vella umyvalla.“ Na rovnakom princípe vznikli slová „srcco“ alebo „šecci“. Po nitránsky nie je „chcieť“, ale „steť“, čo ilustruje veta: „Steš – nesteš, nehaj tak.“ Samohláska „o“ sa často mení v nitránčine na „e“ podľa vzorov „breskyňa“ a „švager“. 
     

V Nitre sa nikdy nechodí k štadiónu či k Tescu, zásadne sa ide „pri Tesco“ a „pri štadión“. K označeniu akejkoľvek osoby, miesta, času či spôsobu nahrádzajú slová ktokoľvek, kdekoľvek, s kýmkoľvek, akokoľvek slová „bár do, bár de, bár kým, bár jako“. Rozkaz od slovesa ísť znie "ic". V niektorých slovách sa vynechávajú prvé hlásky (šecci, šeccá, de?, očúvaj, ždy, šak, šimni si). Dodržiavaním pravidiel jazyka vznikajú zaujímavé tvary. Tretia osoba jednotného čísla slovesa počul sa odvíja od nitránskeho „očul“ a znie „očuu“. Nitrančani nejedia kaleráb, ale kareláb. Stáva sa, že v slovách sa záhadne strácajú hlásky (eletrika, mrzlina). Špeciálnou kategóriou sú zvratné slovesá, kde slovko „sa“ nahrádza „sú“. „Susedko a oharky sa? Zatál sa, dokál to voláka korela nepobere!" 
     

Nech už znie nitránčina zvyšku Slovenska akokoľvek nezrozumiteľne, Nitrančani sú presvedčení, že by sa právom mala stať spisovným jazykom. Nitru,



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies