Poslanci si tichom uctili pamiatku disidenta Silvestra Krčméryho

NETKY.SK • 11 September 2013, 11:56 • 2 min
Poslanci si tichom uctili pamiatku disidenta Silvestra Krčméryho

BRATISLAVA - Poslanci NR SR si na návrh Jozefa Mikloška (KDH) minútou ticha uctili pamiatku disidenta Silvestra Krčméryho, ktorý zomrel v utorok v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Vo veku 89 rokov umrel katolícky disident a popredná osobnosť tajnej cirkvi na Slovensku Silvester Krčméry. Agentúre SITA informáciu potvrdil František Neupauer z občianskeho združenia Nenápadní hrdinovia. Spolu so zosnulým kňazom Vladimírom Juklom stál Krčméry pri zrode sekulárneho inštitútu Spoločenstvo Fatima i organizovaní stoviek evanjelizačných spoločenstiev, takzvaných krúžkov. 

Silvester Krčméry sa narodil 5. augusta 1924 v Trnave. Spolu s Juklom sa nezmazateľným spôsobom zapísali do histórie vzniku a pôsobenia podzemnej rímskokatolíckej cirkvi a masového hnutia nenásilného odporu veriacich proti komunistickej diktatúre na Slovensku. "Jukla i Krčméryho oceňujú veriaci, duchovní i ich priatelia a známi ako ľudí, ktorí sa celý život snažili o službu pravde, dobru a láske," píše konferencia biskupov. Ich osudy sa prvýkrát spojili ešte počas vojny v spoločenstve Rodina. Spoločne organizovali hnutia laického apoštolátu, tzv. katolíckej akcie, čo bolo dôvodom ich prvého zatknutia Štátnou bezpečnosťou v roku 1946. Obaja strávili vo väzení viac ako 13 rokov, pričom boli vystavení rôznym formám mučenia. Po prepustení z väzenia v polovici šesťdesiatych rokov zažili sklamanie, zistili, že Slováci si na komunizmus už zvykli. Napriek tomu v roku 1966 založili prvý vysokoškolský krúžok tajnej cirkvi a venovali sa evanjelizácii vysokoškolákov. Koncom sedemdesiatych rokov už existovala tajná cirkev ako organizovaná sieť po celom Slovensku. K verejným akciám sa odhodlali až v roku 1984 v Šaštíne a v roku 1985 počas tzv. mierových slávností na Velehrade. Vtedy prítomní vypískali predstaviteľov oficiálnej moci. Vyvrcholením činnosti tajnej cirkvi bola púť v Nitre v roku 1988, keď na nočnú pobožnosť prišlo viac ako 100-tisíc mladých ľudí. Na tejto púti sa prvýkrát objavila aj slovenská zástava. Po dvadsiatich rokoch masa ľudí prvýkrát verejne spievala pieseň Kto za pravdu horí. Aj po nežnej revolúcii naďalej kráčali po svojej línii a kriticky sledovali politické dianie. 

V roku 1991 udelil Krčmérymu pápež Ján Pavol II. Rad sv. Silvestra. V roku 1998 ho ocenila Trnavská univerzita titulom doctor honoris causa. O dva roky na to získal Cenu Jána Langoša. Prvého januára 2013 dostal najvyššie štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Ocenenie mu udelil pri príležitosti 20. výročia vzniku SR prezident Ivan Gašparovič. Získal ho za mimoriadne celoživotné úsilie pri obrane demokracie, ľudských práv a náboženských slobôd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies