FOTO Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení do parlamentu: Ako prvý ho dostal Fico, najväčší potlesk zožala Silvia Petruchová

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 17:44 • 2 min
FOTO Poslanci si prevzali osvedčenia o zvolení do parlamentu: Ako prvý ho dostal Fico, najväčší potlesk zožala Silvia Petruchová

BRATISLAVA – Osvedčenia o zvolení si dnes v budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave prevzalo všetkých 150 poslancov, ktorých občania zvolili v parlamentných voľbách 5. marca. Osvedčenia im odovzdal predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Ako prvý dostal osvedčenie líder víťaznej strany Smer-SD Robert Fico.

slovakia

left justify in out

img

 

Poslancom Bárány zablahoželal k zvoleniu do zodpovednej a významnej funkcie, od ktorej sa v demokracii odvíja všetko podstatné. Zvolených zákonodarcov zároveň poprosil, aby sa snažili navrátiť úctu a dôstojnosť mandátu poslanca. „Len zvolení zástupcovia ľudu majú v demokracii právo hovoriť v mene ľudí,“ konštatoval Bárány. 

 

Do 150-miestneho parlamentu zasadne 77 nových poslancov, zvyšní členovia snemovne obhájili svoje miesta z predchádzajúceho volebného obdobia. Delegovaní zástupcovia sa však de iure stávajú zákonodarcami až po zložení poslaneckého sľubu predpísaného Ústavou SR. Ak niektorý poslanec sľub odmietne alebo ho zloží s výhradou, stratí mandát.

 

Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente.

 

img

 

Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel). Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.

 

Stranu Smer-SD v parlamente reprezentuje 49 zákonodarcov. Dvadsaťjeden poslancov má SaS, 19 hnutie OĽaNO - NOVA, SNS bude v parlamente zastupovať 15 predstaviteľov. Osvedčenie o zvolení si prevzalo aj 14 poslancov za stranu Kotleba - Ľudovej strany Naše Slovensko. Jedenásť zákonodarcov majú strany Sme rodina - Boris Kollár a Most-Híd. Najmenšou parlamentnou stranou je strana Sieť s desiatimi poslancami.

 

Najväčší potlesk poslancov si vyslúžila poslankyňa za OĽaNO Silvia Petruchová, ktorá si osvedčenie prevzala na invalidnom v vozíku. Pred ňou sa do parlamentu dostal iba jeden vozíčkar, a to Peter Bódy, ktorý bol v roku 2002 zvolený ako nestraník na kandidátke SDKÚ-DS.

 

V novom volebnom období do pléna národnej rady už nezasadnú poslanci zo strán KDH a SDKÚ-DS, ktoré nezískali dostatočnú podporu voličov. V NR SR tak neuvidíme napríklad predsedov týchto strán Jána Figeľa a Pavla Freša či bývalého šéfa KDH Pavla Hrušovského. 

 

Termín ustanovujúcej schôdze parlamentu, na ktorej poslanci zložia predpísaný sľub a zvolia orgány NR SR, zatiaľ známy nie je. Prezident Andrej Kiska ju musí podľa ústavy zvolať do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb. 

Hoci novozvolení poslanci sľub ešte nezložili, už teraz im patrí poslanecký plat. Jeho základná výška je 1961 eur. Poslancom patria okrem toho aj paušálne náhrady. Člen snemovne s trvalým pobytom v Bratislavskom kraji dostáva k platu 1385 eur a poslanec s trvalým pobytom mimo tohto kraja 1615 eur.

 

Vyplýva to z novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorú zároveň so zmrazením vlastných platov poslanci schválili koncom roka 2011. Ak by platila predchádzajúca právna úprava, poslancom by nárok na mzdu vznikol až dňom zloženia sľubu.

 

Poslanecký sľub znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov.

 

Poslancom zvoleným v roku 2012 vypršal ich poslanecký mandát dňom volieb, teda 5. marca. V závislosti od času výkonu poslaneckého mandátu patrí po zániku poslaneckého mandátu poslancovi plat ešte počas dvoch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov, alebo troch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca aspoň päť rokov.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies