Poslanci si pri platoch vyčítali farizejstvo

NETKY.SK • 24 September 2014, 19:20 • 2 min
Poslanci si pri platoch vyčítali farizejstvo

BRATISLAVA - Farizeji, to bolo najčastejšie slovo, ktoré sa ozývalo v poloprázdnej rokovacej sále v závere dňa, keď poslanci rokovali na mimoriadnej schôdzi o regulácii platov verejných funkcionárov vo viacerých funkciách.

slovakia

left justify in out

Dušan Bublavý zo Smeru-SD označil za farizejov kresťanských demokratov, ktorí sa usilujú o to, aby verejní funkcionári vo viacerých funkciách mohli brať len jeden plat. Poťažkal si, že on ako starosta má len 1500 eur. "Vy nemáte úbohých 1500 starostovský plat, vy máte pekných 2500 eur," opravil ho poslanec KDH Alojz Přidal.
     

Diskutovalo sa aj o princípe jeden mandát stačí, teda o návrhu KDH, aby poslanci nemohli byť súčasne aj starostovia, primátori či šéfovia krajov. Bublavý sa opozície pýtal, kde boli s týmto princípom napríklad, keď sa Pavol Frešo (SDKÚ-DS) stal predsedom Bratislavského kraja a súčasne je aj poslancom Národnej rady SR. V kandidatúre na šéfa kraja ho podporovalo aj KDH. "Ste farizeji," zopakoval na adresu KDH Bublavý.
     

Takáto rétorika zo strany poslanca Smeru-SD sa nepozdávala Helene Mezenskej z OĽaNO. Tá považuje za farizejov práve sociálnych demokratov. "Ľuďom ste sľubovali sociálne istoty a namiesto toho sa prehlbujú sociálne rozdiely. Toto je farizejské," odkázala Bublavému a jeho kolegom zo Smeru-SD. Poslankyňa sa nazdáva, že nie je možné byť dobrým starostom a súčasne aj dobrým poslancom. Podobne ako kresťanskí demokrati aj ona si myslí, že sedenie na dvoch a viacerých stoličkách neprospieva výkonu mandátu.
     

K diskusii o obmedzení platov verejným funkcionárom vo viacerých funkciách sa poslanci vrátia vo štvrtok (25.9.). Na programe mimoriadnej schôdze majú aj zákaz advokátskej praxe verejným funkcionárom počas výkonu ich funkcie, ako aj návrh na dvojkolové voľby starostov a primátorov. Na rad má prísť aj návrh, ktorý má riešiť čistenie chodníkov v obciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona