Poslanci si merajú tlak a cholesterol, výsledky majú zatiaľ dobré

NETKY.SK • 7 Október 2015, 10:57 • 2 min
Poslanci si merajú tlak a cholesterol, výsledky majú zatiaľ dobré

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR si dnes môžu v priestoroch parlamentného zdravotníckeho výboru odmerať krvný tlak aj cholesterol.

slovakia

left justify in out

Niektorí už to majú za sebou. Exminister zdravotníctva a šéf výboru Richard Raši (Smer-SD) má výsledky ukážkové. Viliam Novotný (nezaradený) je tiež spokojný, hoci vraj nežije ukážkovým zdravým životným štýlom. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár je zas prekvapený z dobrých výsledkov cholesterolu, problémy mu robí ale tlak.

 

"Cholesterol mám 5,3, čo som v živote nemal taký dobrý a pritom na kilá jem sladkosti každý deň," začudoval sa Bugár, ktorý sa netají tým, že má problém s cholesterolom. Problém má však aj s krvným tlakom. "Parlament mi neprospieva," zažartoval šéf Mosta-Híd. Lekári mu odporúčajú obmedziť stres. "No ale to nejde. Jednak ten parlament a ešte sa aj blížia voľby," poťažkal si.

 

Novotný je, naopak, s výsledkami spokojný. "Až na to, že mám trošku vyšší tlak, ktorý bol zrejme spôsobený tým, že som ráno predkladal návrh zákona a musel som sa vypnúť k výkonu, sú výsledky veľmi dobré, až prekvapivé," povedal poslanec. Cholesterol 3,1 neočakával. "Nie som práve človek, ktorý dodržiava všetky diétne opatrenia, ktoré vysvetľujem svojim pacientom," doplnil s úsmevom.

 

S výsledkami je spokojný aj šéf výboru Raši. "Ráno som si stihol ešte zacvičiť, už som sa ale upokojil a tlak som mal 120 na 80, cholesterol pod päť. Mal som 4,8, teším sa," povedal pre TASR po meraní Raši.

 

Spokojný je aj preto, že hoci športuje, nemusí to byť záruka dobrých výsledkov. "Aj keď je človek štíhly, športovec, môže mať vrodený vyšší cholesterol. A naozaj sa môže stať, že pri pocite plného zdravia a vysokých športových výkonov sa jednoducho tie cievky upchajú a dostane infarkt," upozornil Raši.

 

Zdôrazňuje potrebu preventívnych prehliadok a akcií, ako je tá dnešná. "Preventívne akcie sú dôležité preto, aby aj tí, ktorí nie sú lekármi, vedeli, čo treba robiť. Že sa treba chodiť preventívne vyšetrovať. Najlacnejšia liečba je prevencia," vyhlásil Raši. Skorá diagnostika ochorenia dokáže podľa jeho slov zachrániť pacientovi život.

 

Preventívnu akciu v parlamente zorganizovala Slovenská nadácia srdca v rámci kampane MOST. Poslanci si môžu odmerať hladinu celkového cholesterolu, pripravené je aj skríningové jednozvodové EKG vyšetrenie a radiť sa môžu s lekárom.

 

"Dnes vieme, že správnym životným štýlom a adekvátnou prevenciou môžeme znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení až o 80 percent. Nakoľko však najzávažnejšie rizikové faktory týchto ochorení nemajú takmer žiadne príznaky, jedinou možnosťou je tieto riziká pravidelne kontrolovať a v prípade ich zvýšenia urobiť všetko pre ich elimináciu," skonštatoval kardiológ a správca Slovenskej nadácie srdca Gabriel Kamenský.

 

Ochorenia srdca a ciev sú najčastejšou príčinou úmrtia na Slovensku. Jedným z dôvodov ich vzniku je zvýšená hladina cholesterolu. Prijateľná hodnota hladiny celkového cholesterolu je zvyčajne menej než 5 mmol/l. Okrem dedičnosti sa pod vysoký cholesterol podpisuje najmä nesprávny životný štýl spojený s prejedaním sa, konzumáciou mastných jedál a nedostatkom pohybu. Veľký vplyv má aj nadmerný príjem alkoholu, fajčenie cigariet a stres. Hladinu tukov možno takmer vždy upraviť kombináciou diéty, znížením hmotnosti, cvičením a liečbou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona