Poslanci SDKÚ-DS nesúhlasia s kandidatúrou Paludu na post šéfa NBÚ

NETKY.SK • 12 Máj 2011, 07:11 • 2 min
Poslanci SDKÚ-DS nesúhlasia s kandidatúrou Paludu na post šéfa NBÚ

Poslanci SDKÚ-DS nesúhlasia s kandidatúrou Paludu na post šéfa NBÚ

slovakia

left justify in out

Poslanecký klub SDKÚ-DS nesúhlasí s kandidatúrou Petra Paludu na post šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Po dnešnom rokovaní poslaneckého klubu to novinárom oznámil predseda klubu Jozef Mikuš.
      "Hovorili sme dosť dlho a otvorene a musím skonštatovať, že pán Paluda nezískal väčšinovú podporu nášho klubu," informoval Mikuš. O dôvodoch, prečo sa SDKÚ-DS rozhodla nepodporiť nominanta SaS, nechcel hovoriť. Nebolo by podľa neho korektné hovoriť o konkrétnostiach na verejnosti.
      Informácie o anonymných listoch týkajúcich sa rodinného života Paludu podľa Mikuša nezavážili. Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a premiérka Iveta Radičová budú stanovisko klubu tlmočiť SaS. Radičová potvrdila, že žiaden anonym na Paludu nedostala. "Pokiaľ viem, tak Paluda patril k tým, ktorému otvorené súdnictvo odjakživa ležalo na srdci," vyzdvihla jeho kvality ešte pred rokovaním poslaneckého klubu. Ako poznamenala, osobne ho nepozná, ale váži si jeho postoje.
      "Pán Paluda je podľa nás čestný a zásadový človek, ktorý by výborne zastával funkciu šéfa NBÚ. Preto nás rozhodnutie klubu SDKÚ-DS prekvapilo. Budeme však s poslancami SDKÚ-DS rokovať ďalej," reagovala pre TASR Tatiana Tóthová, osobná tajomníčka predsedu parlamentu a strany SaS Richarda Sulíka.
      Šéf liberálov pred stretnutím poslancov SDKÚ-DS novinárom povedal, že ak by si SDKÚ-DS uplatnila právo veta v rámci koalície, zaujímali by ho dôvody tohto rozhodnutia. Pokiaľ by boli rozumné a opodstatnené, predložili by ďalšieho kandidáta. Rovnako ako premiérka o anonymnom liste nemal informácie. Anonymné listy majú podľa neho všeobecne nízku výpovednú hodnotu a neprikladá im veľký význam. Ak by sa však ukázali nejaké skutočnosti, jeho strana by nemala problém predložiť iné meno.
      Predseda SaS potvrdil Paludu ako ich nominanta 2. mája. Na základe koaličnej dohody je za riaditeľa NBÚ politicky zodpovedná SaS. Tá pred niekoľkými týždňami navrhovala Jána Stana. Pre ostatných partnerov bol neprijateľný, keďže pracoval v SIS v čase, keď jej šéfoval Ivan Lexa.
      Paluda, ktorý je známym kritikom predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, už avizoval, že by sa vo funkcii šéfa NBÚ mohol pozrieť na bezpečnostnú previerku Harabina, ktorú získal ešte ako minister spravodlivosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies