Poslanci schválili zvýšenie vianočných príspevkov na 75 eur!

NETKY.SK • 16 Október 2013, 11:14 • 2 min
Poslanci schválili zvýšenie vianočných príspevkov na 75 eur!

BRATISLAVA - Vianočné príspevky pre penzistov s nižším dôchodkom budú už v decembri tohto roka vyššie o 8,61 eura. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Maximálnu sumu príspevku poslanci zvýšili z terajších 66,39 eura na 75 eur. Nárok na ňu budú mať koncom tohto roka tí dôchodcovia, ktorých penzia alebo úhrn penzií je najviac v sume životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, čo je v súčasnosti 198,09 eura. Pre ostatných sa výška vianočného príspevku určí tak, že sa od maximálnej sumy príspevku odpočíta desatina rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom. O 8,61 eura tak stúpnu všetky vianočné príspevky.

Vianočný príspevok dostanú v decembri tohto roka poberatelia starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov a sociálneho dôchodku, ak suma ich dôchodku nepresiahne 483 eur. Ide o hranicu, ktorá je stanovená ako 60 % z priemernej mzdy na Slovensku za rok 2012. Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok automaticky, teda bez žiadosti. 

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov. Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona