Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť pod 2 % HDP

NETKY.SK • 20 November 2015, 13:07 • 2 min
Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť pod 2 % HDP

BRATISLAVA - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2017 má dosiahnuť úroveň 0,42 % a v roku 2018 sa očakáva vyrovnané hospodárenie štátu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na roky 2016 až 2018, ktorý dnes 80 hlasmi schválil parlament. Zo 135 prítomných zákonodarcov bolo proti 42 poslancov, 13 sa hlasovania zdržali. V absolútnej sume má schodok hospodárenia verejnej správy dosiahnuť na budúci rok 1,557 miliardy eur. Rozpočet taktiež predpokladá zníženie verejného dlhu na 52,1 % HDP. Poslanci k rozpočtu schválili aj dva pozmeňujúce návrhy Daniela Duchoňa (Smer-SD).

 

Prvým sa upravujú daňové príjmy štátneho rozpočtu z dôvodu lepšieho výberu DPH o 200 miliónov eur a spotrebných daní o 50 miliónov eur počas budúceho roka. "V kapitole Všeobecná pokladničná správa sa z dôvodu zvýšenia daňových príjmov zvyšujú výdavky o 250 miliónov eur. Vytvára sa rezerva na zlepšenie výberu daní o 150 miliónov eur a zvyšuje sa rezerva na významné investície o 100 miliónov eur na 175,7 milióna eur," priblížil Duchoň.

 

Prijatím druhého pozmeňujúceho návrhu sa vláda zaviazala, že nájde 55 miliónov eur na zvýšenie platov zdravotníkov a sestier. Schválením rozpočtu sa zavádzajú aj tzv. vratky za plyn. Toto opatrenie je súčasťou druhého sociálneho balíka vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ministerstvo hospodárstva (MH) SR poskytne štátny príspevok z prostriedkov rozpočtu tomu odberateľovi plynu v domácnosti, ktorý bude spĺňať podmienky ustanovené zákonom.

 

"Podmienkami poskytnutia štátneho príspevku je, aby dodávka plynu odberateľovi podliehala cenovej regulácii a aby odberateľ mal k 1. novembru 2015 uzavretú platnú zmluvu o združenej dodávke plynu," uvádza sa v spoločnej správe k návrhu rozpočtu. Spôsob poskytnutia a výška štátneho príspevku bude ustanovená  všeobecne záväzným právnym predpisom ministerstva hospodárstva. Premiér ešte v júli tohto roka avizoval, že tým, ktorí využívajú plyn na varenie, vráti štát 10 eur, ostatným domácnostiam od 14 eur do 165 eur.

 

Pri príprave rozpočtu rezort financií zobral do úvahy opatrenia vyplývajúce z vládnych sociálnych balíčkov a ďalšie zmeny legislatívy. Zohľadnená je v ňom aj valorizácia platov vo verejnej a štátnej službe vo výške 4 %. Obsahuje tiež dve nové rezervy, a to rezervu na významné investície a rezervu na výdavky súvisiace s riešením migračnej krízy.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies