Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť na 1,29 % HDP

NETKY.SK • 29 November 2016, 11:48 • 2 min
Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť na 1,29 % HDP

BRATISLAVA - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2018 má dosiahnuť úroveň 0,44 % a v roku 2019 sa očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes 82 hlasmi schválil parlament. Proti bolo 61 zákonodarcov.

 

img

 

V absolútnej sume má schodok hospodárenia verejnej správy budúci rok dosiahnuť 2,017 miliardy eur. Hrubý dlh verejnej správy v pomere k HDP bude podľa rozpočtu postupne klesať k úrovni 49,1 % HDP v roku 2019.

 

Tak ako v minulých rokoch, aj v tomto návrhu rozpočtu počíta rezort financií s rezervou vo výške 100 miliónov eur. Je určená "na horšie časy", prípadne na financovanie investičných projektov. Časť zdrojov z rezervy by mala ísť aj na zvyšovanie platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe.

 

Poslanci k návrhu rozpočtu schválili aj pozmeňujúce návrhy z parlamentných výborov. Reagujú na prijímané legislatívne opatrenia v oblasti daní a odvodov. Do rozpočtu tak boli zakalkulované nižšie príjmy z odvodu v poisťovníctve, keďže sa odvod v oblasti neživotného poistenia bude vzťahovať len na nové zmluvy uzatvorené po 1. januári 2017.

 

Stropy na platenie zdravotných odvodov by sa mali zrušiť

Sadzba za poistencov štátu by mala klesnúť od 1. januára budúceho roka na 3,78 %. Zároveň sa zrušia stropy na platenie zdravotných odvodov. Návrhy k novele zákona o zdravotnom poistení predložili na poslanci za stranu Smer-SD Juraj Blanár a Jozef Valocký. V súčasnosti sa zdravotné odvody platia najviac z mesačnej sumy 4 290 eur, čo je päťnásobkom priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Ako doplnil minister zdravotníctva Tomáš Drucker, zrušením stropov na zdravotné poistenie príde do zdravotných poistení zhruba o 82 miliónov eur viac, ako sa plánovalo.


Väčšina týchto prostriedkov, konkrétne vyše 70 miliónov eur, sa podľa Druckera použije na obnovu nemocníc. "Na to, aby toto bolo technicky možné, keďže sú to príjmy zdravotných poisťovní a navyšujú celkový finančný objem do zdravotných poisťovní, tak štát, aby mohol zobrať z prevádzkových peňazí a dať ich do kapitálových, musela sa znížiť platba za poistencov štátu," zdôvodnil šéf rezortu zdravotníctva. 

 

Rozpočet je postavený na prognóze, podľa ktorej v roku 2017 slovenská ekonomika bude rásť 3,5-% tempom. Rezort predpokladá, že negatívny vplyv očakávaného vystúpenia Veľkej Británie z EÚ bude kompenzovať zlepšenie exportnej výkonnosti SR. Investičná aktivita bude podporená výstavbou v automobilovom sektore, ako aj opätovným rastom verejných investícií.

 

Na obranu pôjde viac peňazí

Celkové obranné výdavky na rok 2017 budú na úrovni viac ako 998 miliónov eur, čo predstavuje 1,19 percenta HDP. Tento rok bol rozpočtovaný na úrovni 1,10 percenta HDP. Politická dohoda s NATO predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany dve percentá HDP. Slovensko sa na summite NATO vo Walese v roku 2014 zaviazalo, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP. Z rozpočtu ministerstva pôjde viac do rozvoja obrany, a to viac ako 282 miliónov eur, čo predstavuje medziročne navýšenie o 24,6 percenta. 

 

Rezort kultúry dostane o 41 miliónov eur viac

Ministerstvo kultúry dostane zo štátneho rozpočtu v roku 2017 takmer 244 miliónov eur, čo oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 (203 miliónov eur) predstavuje 20-percentný medziročný nárast. "Zvýšenie pokrýva veľmi dôležité veci, ako je rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG), dokončenie Múzea holokaustu v Seredi, ale aj zásadné zvýšenie prostriedkov na obnovu pamiatok v rámci dotačného programu Obnovme si svoj dom," skonštatoval už po zverejnení návrhu rozpočtu minister kultúry SR Marek Maďarič. Nárast disponibilných prostriedkov umožní podľa jeho slov aj udržateľnosť projektov v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS).

 

V oblasti kapitálových výdavkov, kde došlo k jednému z najvyšších nárastov, dostane rezort 20,8 milióna eur, čo je o 14,5 milióna eur viac, ako bolo rozpočtované na rok 2016. Z uvedenej sumy je 12 miliónov eur účelovo určených na pokračovanie rekonštrukcie a modernizácie SNG, zvyšná časť je rozpočtovaná na dokončenie výstavby Múzea holokaustu v Seredi. O viac ako 30 percent sa zvýšia prostriedky v oblasti inštitucionálnej podpory organizácií rezortu kultúry. Rozpočtovaná suma 121 miliónov eur je o 28 miliónov eur vyššia, ako bola v roku 2016.

 

Na svoj dotačný systém v roku 2017 má rezort rozpočtovaných 16 miliónov eur, z toho 12 miliónov eur bude možné použiť na rekonštrukciu a obnovu kultúrnych pamiatok v rámci programu Obnovme si svoj dom, čo je v porovnaní s rokom 2016 viac o 7,4 milióna eur. Celkový rozpočtovaný objem transferov pre verejnoprávne inštitúcie v sume 53 miliónov eur predstavuje zvýšenie oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 v absolútnom vyjadrení o 5,79 milióna eur, čo predstavuje 12-percentný nárast. Výrazne sa zvyšuje objem prostriedkov pre Audiovizuálny fond (približne o 5,5 milióna eur), čo súvisí s rozpočtovaním zdrojov na podporu audiopriemyslu a na krytie oprávnených výdavkov pre filmové projekty subjektov, ktoré sa rozhodli v rámci svojich produkcií investovať na Slovensku najmenej dva milióny eur. Po zohľadnení očakávaného vývoja v roku 2016 štát pristúpil k zvýšenej podpore zabezpečenia služby verejnosti aj v oblasti spravodajstva zvýšením zdrojov pre Tlačovú agentúru SR (TASR) v roku 2017 o 0,3 milióna eur, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 13,6 percenta.

 

Rezort vnútra minie budúci rok o 200 miliónov eur viac

Ministerstvo vnútra (MV) SR minie v budúcom roku viac peňazí. Celkové výdavky kapitoly v roku 2017 oproti schválenému rozpočtu roka 2016 vzrastú o 200,2 milióna eur, čo predstavuje nárast o 9,29 percenta. Nárast výdavkov spôsobí najmä premietnutie valorizácie platov z roku 2016, vyššie rozpočtovanie prostriedkov Európskej únie a prostriedkov na spolufinancovanie v treťom programovom období a nárast výdavkov v oblasti regionálneho školstva. Rovnako tak boli zvýšené výdavky na zabezpečenie obligatórnych zmlúv na dokončenie projektov 2. programového obdobia.

 

Osobné výdavky sú rozpočtované na rok 2017 v sume 946 mil. eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2016 znamená nárast o 72,7 mil. eur, čo predstavuje 8,32 percenta. Dôvodom je najmä zvýšenie osobných výdavkov za účelom premietnutia valorizácie platov z roku 2016, zvýšenie výdavkov o šesť percent pre pedagogických a odborných zamestnancov a zvýšenie osobných výdavkov pre príslušníkov Policajného zboru s cieľom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania zvýšením jeho atraktivity.

 

Výdavky na tovary a služby sa rozpočtujú v sume 285 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 38,5 mil. eur. Výdavky na bežné transfery sa rozpočtujú v sume 988 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 68,8 mil. eur. Dôvodom je vyšší limit výdavkov na programe Výchova a vzdelávanie mládeže, konkrétne na transfery v rámci verejnej správy. Na kapitálové výdavky sa rozpočtuje suma 53,0 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 4,05 mil. eur, čo predstavuje 8,28 percenta. Dôvodom je navýšenie výdavkov na realizáciu stavieb a rekonštrukcie objektov.

 

Justícia si v budúcom roku polepší o 40 miliónov eur

Slovenská justícia dostane ďalšiu finančnú injekciu. Po tohtoročnom zvýšení jej rozpočtu o 40 miliónov eur, môže ministerstvo spravodlivosti rátať v budúcom roku s ďalším finančným balíkom v rovnakej výške. Za dva roky tak rozpočet rezortu narastie o jednu štvrtinu. Ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) v reakcii na to uviedla, že navýšenie vo výške zhruba 40 miliónov eur sa bude približne rovnako týkať súdov i väzenstva. Pokryté pritom budú všetky náklady aktuálnej reformy, ktorú presadila.

 

„Všetky nové projekty, ktoré predkladáme, či už je to nový exekučný súd, nový upomínací rozkaz, nový spôsob exekúcií, prípadne protischránkový zákon, to sú projekty, ktoré sú plne kryté v štátnom rozpočte nad rámec predchádzajúcich rozpočtov,“ zdôraznila Žitňanská počas brífingu v parlamente. „Znamená to, že na nové projekty nečerpáme z vnútorných kapacít, naopak,“ zdôraznila s tým, že by sa v budúcom roku mohli uvoľniť kapacity na ostatných súdoch. Rozpočet ministerstva bude v roku 2017 v celkovej výške 391 miliónov eur, čo je o 11,4 percenta viac ako rozpočet schválený na tento rok. Časť z navýšených zdrojov bude vyčlenených na to, aby boli do praxe uvedené novely exekučného, konkurzného zákona a zákona o súdnych exekútoroch, nový zákon o upomínacom konaní a nový protischránkový zákon.

 

V rámci reformy má vzniknúť nový exekučný súd, ktorý bude útvarom Okresného súdu v Banskej Bystrici. Jeho vytvorenie si vyžiada 4,98 milióna eur. Ministerstvo plánuje na budúci rok pre nové pracovisko 149 zamestnancov, z nich budú deviati sudcovia. Celkovo si aktuálna reforma vyžiada medziročné zvýšenie limitu zamestnancov o 214, z toho 11 sudcov. Osobné výdavky súdnictva vzrastú v roku 2017 o 15,5 milióna eur. Zvýšenie zohľadňuje úpravy platov sudcov z rokov 2015 a 2016, ako aj predpokladanú úpravu ich platov v budúcom roku v závislosti od vývoja priemernej mesačnej nominálnej mzdy zamestnanca v hospodárstve. Extra zdroje bude treba i na valorizáciu platov štátnych zamestnancov, zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a služobných príjmov príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

 

Zvyšné prostriedky z balíka pôjdu do väzenstva. Ministerka reaguje na rast počtu obvinených a odsúdených a snaží sa predísť problému s nedostatočnou ubytovacou kapacitou. Navýšila výdavky na rekonštrukciu, opravu a údržbu väzenských objektov. V budúcom roku sa obnovia i vozidlá používané na prepravu väznených osôb, zrealizuje sa prezbrojenie, obmena služobnej rovnošaty príslušníkov ZVJS a zmodernizuje sa informačný systém zboru. Kapitálové výdavky ministerstva narastú v budúcom roku celkom o 101 percent, na 20,8 milióna eur. Bude pokračovať rekonštrukcia šiestich väzenských ústavov. Najviac – 6,2 milióna eur si vyžiada dokončenie prestavby Ústavu na výkon väzby v Bratislave.

 

V navýšenom rozpočte ministerstva zatiaľ nie sú prostriedky na spolufinancovanie eurofondových projektov. O tie bude rozpočet navýšený v priebehu budúceho roka rozpočtovými opatreniami ministerstva financií. Dokopy má ísť o zhruba šesť miliónov eur. Ministerstvo plánuje vyčerpať v roku 2017 z Operačného programu Efektívna verejná správa všetky možné alokované zdroje - zhruba 34 miliónov eur.

 


Tajná služba bude tiež hospodáriť s vyšším rozpočtom

Slovenská tajná služba (SIS) bude na budúci roku hospodáriť s vyšším rozpočtom, ako tomu bolo v tomto roku. Celkové výdavky kapitoly Slovenskej informačnej služby v sume 51,5 milióna eur na rok 2017 sú oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu vyššie o 7,35 milióna eur. To predstavuje nárast o 16,6 percenta. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktorý dnes schválila vláda. V rámci tovarov a služieb sa rozpočtujú prostriedky na zabezpečenie základnej prevádzkovej činnosti SIS vrátane osobných výdavkov a výdavkov na bežné transfery. Kapitálové výdavky na budúci rok sa rozpočtujú v sume štyroch miliónov eur, a to najmä na zabezpečenie modernizácie informačných a komunikačných technológií slovenskej tajnej služby.

 


Viac dostane aj Generálna prokuratúra 

Generálna prokuratúra (GP) SR minie na budúci rok viac finančných prostriedkov ako v tomto roku.Celkové výdavky tejto kapitoly na budúci rok sa rozpočtujú v sume 95,3 milióna eur a oproti schválenému rozpočtu na tento rok vzrastú o 12,1 milióna eur, to je o 14,6 percenta. Na rok 2017 sa rozpočtujú osobné výdavky v sume 74,6 milióna eur, ktoré sú oproti schválenému rozpočtu roku 2016 vyššie o 7,33 milióna eur, to je o 10,9 percenta. Nárast osobných výdavkov je spôsobený premietnutím valorizácie platov štátnych zamestnancov a prokurátorov. Tovary a služby sa rozpočtujú v sume 12,1 milióna eur, čo predstavuje oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu zvýšenie o 1,22 milióna eur. V ich rámci sa zabezpečuje bežný chod kapitoly, funkčnosť informačných systémov a tiež náhrada škody podľa príslušného zákona o zodpovednosti za škodu pri výkone verejnej moci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona