Poslanci schválili zákon, ktorý má zefektívniť vymáhanie pohľadávok štátu

NETKY.SK • 10 November 2015, 17:34 • 2 min
Poslanci schválili zákon, ktorý má zefektívniť vymáhanie pohľadávok štátu

BRATISLAVA - Posunutie lehoty na postúpenie pohľadávok štátu, či úprava vymáhania príslušenstva pohľadávky. Toto sú zmeny, ktoré prinesie vládny návrh zákona o pohľadávkach štátu, ktorý pri dnešnom hlasovaní definitívne schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Po novom nemá byť správca povinný uplatňovať a účtovať príslušenstvo pohľadávky, ktorého výška nepresiahne 20 eur. "Vymáhanie príslušenstva v takejto výške je administratívne náročné, pričom náklady na jeho uplatnenie sú často vyššie ako samotný výnos," uviedlo Ministerstvo financií (MF) SR, ktoré právnu normu pripravilo, v dôvodovej správe.

 

Dopĺňa sa taxatívny výpočet pohľadávok štátu, ktoré správca nemusí konsolidovať.

 

Posúva sa tiež lehota na postúpenie pohľadávok štátu vzniknutých do 31. decembra 2013 na 31. december 2016. "Vzhľadom na ich veľký objem a počet správcov povinných postúpiť tieto pohľadávky štátu poverenej osobe to nie je reálne technicky zvládnuť do konca roku 2015," zdôvodnilo MF SR.

 

Súčasná právna úprava taktiež núti poverenú osobu postupovať v súlade s pokynmi správcu. Poverená osoba je špecializovaný subjekt, ktorý je povinný vykonávať konsolidáciu pohľadávok štátu s maximálnou odbornou starostlivosťou a v súlade so záujmami správcu. "Je neopodstatnené, aby sa na každý krok vyžadoval pokyn alebo súhlas správcu. Takýto postup má za následok spomalenie a nízku flexibilnosť procesu vymáhania pohľadávky štátu poverenou osobou," skonštatoval v dôvodovej správe rezort financií.

 

MF SR v návrhu zákona navrhlo tiež, aby bol správca oprávnený počas trojmesačnej lehoty, počas ktorej je povinný požiadať poverenú osobu o uzavretie zmluvy o vymáhaní pohľadávky štátu, vykonať niektoré úkony pri nakladaní s pohľadávkou štátu. "Správca bude v tejto lehote oprávnený uzavrieť s dlžníkom dohodu o splátkach, dohodu o odklade platenia, dohodu o započítaní pohľadávky štátu, dohodu o urovnaní, respektíve rozhodnúť o trvalom upustení od vymáhania pohľadávky štátu alebo rozhodnúť o odpustení dlhu," priblížilo ministerstvo s tým, že správca má mať teda možnosť naložiť s pohľadávkou štátu ešte pred jej konsolidáciou, ak bude dlžník dobrovoľne plniť v rámci dohody o započítaní pohľadávky alebo dohody o splátkach. "Zároveň sa tým zabráni, aby do konsolidácie vstupovali pohľadávky štátu, ktorých vymáhanie poverenou osobou nie je dôvodné, napríklad ide o spornú pohľadávku štátu, alebo vymáhanie pohľadávky štátu je evidentne nehospodárne," dodalo MF SR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona