Poslanci schválili zákon k informatizácii zdravotníctva

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 12:28 • 2 min
Poslanci schválili zákon k informatizácii zdravotníctva

BRATISLAVA - K zdravotníckym zákon pribudol ďalší. Poslanci na svojej 19. schôdzi schválili novú samostatnú legislatívu o Národnom zdravotníckom informačnom systéme (NZIS).

slovakia

left justify in out

Tá vytvára legislatívny rámec pre informatizáciu zdravotníctva, upravuje postavenie NZIS, definuje práva a povinnosti Národného centra zdravotníckych informácií ako jeho prevádzkovateľa, tak aj iných subjektov. Legislatíva obsahuje aj podmienky fungovania NZIS a jeho bezpečnosti, postavenie a úlohy. Zároveň zavádza pojmy ako elektronická zdravotná knižka, pacientsky sumár a elektronický zdravotný záznam. Zákon ustanovuje i elektronický preukaz zdravotníckeho pracovníka a elektronický preukaz poistenca.

Zákon zároveň zavádza povinnosť poskytovateľom ústavnej zdravotnej starostlivosti mať v pracovnoprávnom vzťahu odborne spôsobilú osobu pre klasifikačný systém diagnosticko-terapeutických skupín a to od 1. januára 2016. Ak zdravotnícke zariadenie takúto osobu mať nebude, vystaví sa pokute do výšky 9 958 eur. 

Zákon nadobudne účinnosť 1. júla tohto roka, výnimkou budú len niektoré ustanovenia, u ktorých sa účinnosť posunie na prvého januára roku 2016. Podpísať ho ešte musí prezident SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona