Poslanci schválili zákaz nosenia moslimských závojov

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 07:25 • 2 min
Poslanci schválili zákaz nosenia moslimských závojov

Poslanci schválili zákaz nosenia moslimských závojov - Politika Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila dnes kontroverzný návrh zákona, ktorý zakazuje nosiť na verejnosti islamské závoje zahaľujúce tvár. Návrh predložila konzervatívna vláda prezide

slovakia

left justify in out

img

Dolná komora francúzskeho parlamentu schválila dnes kontroverzný návrh zákona, ktorý zakazuje nosiť na verejnosti islamské závoje zahaľujúce tvár.
      Návrh predložila konzervatívna vláda prezidenta Nicolasa Sarkozyho v snahe presadzovať rovnosť medzi pohlaviami a chrániť práva žien.    
      "Za" hlasovalo 336 členov Národného zhromaždenia a "proti" len jeden poslanec. Väčšina členov hlavnej opozičnej socialistickej strany sa zdržala hlasovania.
      Tento vášnivo diskutovaný zákon má vo francúzskej verejnosti silnú podporu napriek výhradám aktivistov a francúzskych moslimov, ktorý sa obávajú spoločenskej stigmatizácie.
      Podľa názoru mnohých právnikov je návrh takisto v rozpore s ústavou, čo musí ešte posúdiť francúzska Ústavná rada. Horná komora parlamentu, Senát, by mala o legislatíve hlasovať v septembri.
      Ženám, ktoré budú nosiť na verejných miestach a uliciach moslimské závoje ako nikáb či burka, bude hroziť pokuta 150 eur alebo kurz o občianskych právach a povinnostiach. V niektorých prípadoch uplatnia úrady oba tresty. Každému, kto donúti ženu nosiť ich, hrozí rok väzenia a pokuta 30.000 eur - oba tieto tresty sa zdvojnásobia, ak bude obeťou maloletá osoba.
      O podobných zákazoch už debatovali úrady vo viacerých európskych krajinách. Dolná komora belgického parlamentu schválila zákaz závojov zakrývajúcich tvár, ale ešte ho musí odhlasovať horná komora.
      Vo Francúzsku žije päť miliónov moslimov, čo je najväčšia moslimská komunita v západnej Európe. Kým obyčajné šatky moslimiek sú vo Francúzsku bežným javom, tvár zakrývajúce závoje sú raritou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona