Poslanci schválili viaceré zákony, vrátane prísnejšieho opatrenia proti extrémizmu

NETKY.SK • 25 Október 2016, 11:49 • 2 min
Poslanci schválili viaceré zákony, vrátane prísnejšieho opatrenia proti extrémizmu

BRATISLAVA – Slovensko by si malo vedieť účinnejšie poradiť s extrémizmom a rasizmom. Napomôcť má tomu novela trestných kódexov, ktorú dnes 98 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Zmenu zahrnulo ministerstvo spravodlivosti do nového zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) očakáva vďaka zmenám účinnejšie vyšetrovanie takejto trestnej činnosti. Upozornila, že štatisticky počet trestných činov extrémizmu klesol zo 112 v roku 2012 na vlaňajších 30, čo sa podľa nej niekedy vykladá aj ako neúspech boja proti extrémizmu.

 

Je presvedčená, že za týmto poklesom je skôr nižšia efektívnosť pri odhaľovaní tejto trestnej činnosti. Tá sa presúva na internet, kde je jej postihovanie ťažšie. Žitňanskej chýba špecializácia sudcov na túto agendu. Už skôr pred novinármi konštatovala, že pri niektorých rozsudkoch sa "zastavuje rozum". Absentuje aj znalecký odbor pre oblasť extrémizmu.

 

Vyšetrovatelia podľa šéfky rezortu často klasifikujú takéto prípady ako priestupky, lebo nepreukážu páchateľov úmysel, alebo poukazujú na údajnú nepatrnú nebezpečnosť konania. Navyše tresty, ktoré dnes páchatelia extrémistických prejavov dostávajú, nie sú pre nich nijako odstrašujúce a stráca sa teda aj preventívny účinok, ktorý je jedným zo zmyslov trestného práva, upozornila.

 

Namiesto 54 okresných súdov bude po novom posudzovanie takejto trestnej činnosti spadať pod Špecializovaný trestný súd. Žitňanská vysvetlila, že tým je zároveň daná aj pôsobnosť Úradu špeciálnej prokuratúry. Predpokladá teda, že v týchto prípadoch bude podávať obžalobu špeciálny prokurátor. Je podľa nej na polícii, aby aj ona zaviedla v tejto oblasti nejakú špecializáciu.

 

Novela spresňuje klasifikáciu rasovo motivovaného trestného činu, kde už nebude nevyhnutná iba skutočná, ale aj domnelá príslušnosť poškodeného k niektorej rase či pôvodu. Ministerstvo tým reaguje na súčasnú prax, keď napríklad útočník zaútočí na občana, ktorý je pôvodom Žid alebo Róm, a v priebehu vyšetrovania sa ukáže, že napadnutý tento pôvod nemá. Skutok potom nie je klasifikovaný ako rasovo motivovaný trestný čin, hoci motivácia útočníka taká bola.

 

Zmena sa ďalej týka aj extrémistického materiálu, kde sa ustupuje od dikcie, podľa ktorej je extrémistický iba vtedy, ak sa dokáže jeho spojitosť s podnecovaním k nenávisti, násiliu a ďalším nežiaducim javom. Trestná bude nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potláčaniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia.

Právna norma zavádza aj novú skutkovú podstatu trestného činu apartheidu. V rámci medzinárodného trestného práva je vnímaný ako zločin proti ľudskosti. Ide o konanie jednotlivca, ktorý sa snaží zachovať režim charakteristický útlakom a nadvládou jednej rasovej skupiny nad druhou.

 

Ministerka napokon deklarovala, že sa rozšíri sústava znaleckých odborov a odvetví aj o osobitný odbor pre oblasť extrémizmu. Prax totiž podľa nej ukazuje, že jeho absencia bráni dôslednému vyšetrovaniu takýchto trestných činov. So špecialistami na túto oblasť tak v súčasnosti nikto nepracuje, v budúcnosti by sa malo viac dbať na ich špecializáciu, vzdelávanie a spoluprácu s kolegami v zahraničí.

 

Premlčacia doba pri sexuálnom zneužívaní sa nepredĺži

Premlčanie trestného stíhania pri trestnom čine znásilnenia a trestnom čine sexuálneho násilia sa nepredĺži. Poslanci Smeru-SD, Mosta-Híd, SNS, Sme rodina a ĽSNS totiž nepodporili pozmeňujúci návrh Eriky Jurinovej (OĽaNO-NOVA) k zákonu o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v EÚ. Návrh tak nezískal v pléne dostatočnú podporu.

 

Jurinová navrhovala predĺžiť dobu na 15 rokov po tom, ako osoba, na ktorej boli takéto trestné činy spáchané, dovŕši 18. rok svojho veku. Svojou právnou úpravou chcela Jurinová poskytnúť zadosťučinenie za utrpenie, poníženie, zásah do osobnostných práv a za negatívne dôsledky týchto trestných činov, ktoré často nenapraviteľne poznačujú celý život obete. Cieľom bolo tiež zníženie rizika recidívy závažných trestných činov voči detským obetiam.

 

Parlament neschválil ani pozmeňujúci návrh Petra Osuského (SaS) k rovnakému zákonu. Osuský chcel, aby sprejerstvo bolo trestané bez ohľadu na to, aká vysoká škoda ním vznikla. "Devastácia prostredia, v ktorom žijeme, vedie k tomu, že sa hľadí na veci do istej výšky ako na drobnosť. A myslím si, že tak ako pri trestných činoch extrémizmu je aj tolerancia takýchto zdanlivo drobností nie tou správnou cestou," poznamenal Osuský v pléne s tým, že pri sprejerstve by sa mali prestať merať centimetre štvorcové.

 

Poslanci schválili nový typ elektronického platobného rozkazu

Zlepšiť kvalitu podnikateľského prostredia, poznačenú druhotnou platobnou neschopnosťou, je cieľom nového zákona o upomínacom konaní z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý dnes 107 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Právna norma prináša pre podnikateľov od februára nový typ elektronického platobného rozkazu.

 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) vysvetlila, že rýchlosť a jednoduchosť vymoženia pohľadávok súvisí s kvalitou podnikateľského prostredia. Nový zákon má podľa nej skvalitniť a zrýchliť tento proces a v konečnom dôsledku aj výrazne skrátiť lehotu, v ktorej sa podnikateľ dostane k svojim peniazom. Okrem vyššej rýchlosti má byť podľa ministerky nové konanie aj lacnejšie. Od advokátov má spätnú väzbu, že by mohlo byť atraktívne pre podnikateľskú sféru.

 

Elektronický platobný rozkaz nemá nahradiť súčasný režim platobného rozkazu, má ísť o ďalšiu alternatívu pre podnikateľov. Ich vydávanie bude mať na starosti jediné špecializované pracovisko pri Okresnom súde v Banskej Bystrici, pod ktoré budú patriť aj exekučné konania. Súdy by tým mali mať možnosť využívať svoje kapacity na efektívnejšie a rýchlejšie riešenie sporov.

 

Konania o vydaní elektronického platobného rozkazu pritom budú oddelené od klasického sporového konania. Upomínacie konanie bude plne v réžii vyšších súdnych úradníkov. Sudca bude rozhodovať o opravnom prostriedku v zákonom stanovených prípadoch.

 

Proces vydávania nového platobného rozkazu bude elektronizovaný prostredníctvom štandardizovaných elektronických formulárov. Tie majú previesť žalobcu a žalovaného celým konaním. Interaktívnymi nápovedami budú navádzať, aby správne vyplnili jednotlivé kolónky formulárov. Predísť sa tak má nejasným a nezrozumiteľným návrhom. Formuláre ministerstvo zverejní na svojom webe. Tlačivo odporu sa bude doručovať žalovanému spolu s platobným rozkazom.

 

Písomnosti a rozhodnutia sa budú doručovať elektronickými prostriedkami ako elektronický úradný dokument podľa osobitného zákona. Zavádza sa elektronické podanie návrhu na vydanie platobného rozkazu do elektronickej schránky súdu a elektronická komunikácia so žalobcom. V prípade žalovaného sa navrhuje prednostne doručovanie elektronickými prostriedkami, avšak tu sa pripúšťa komunikácia aj v listinnej podobe v prípade doručovania platobného rozkazu či podania odporu.

 

Žalovanému, ktorý je fyzickou osobou, sa inštitútom povolenia splátok za taxatívne uvedených podmienok umožňuje, aby mohol priznaný nárok uhradiť v maximálne desiatich mesačných splátkach. Ak však žalovaný neuhradí čo i len jednu splátku včas, prichádza o výhodu splátkového kalendára a neuhradenú sumu z priznaného nároku je možné od žalovaného vymáhať. Menia sa tiež súdne poplatky, za podanie návrhu bude poplatok tri percentá z dlžnej sumy a za odpor, ak je podaný elektronicky, tiež tri percentá.

 

Poslanci schválili zriadenie Kancelárie Najvyššieho súdu SR

Aj na Najvyššom súde (NS) SR bude od januára výkon súdnictva oddelený od správy majetku, a to zriadením Kancelárie NS SR. Poslanci Národnej rady SR dnes 99 hlasmi schválili novelu zákona o súdoch dobiehajúcu stav, ktorý už platí napríklad u prezidenta SR, na Ústavnom súde či v Súdnej rade SR. Tam verejný činiteľ nie je správcom štátneho majetku a túto činnosť zabezpečujú obslužné útvary – kancelárie. Tú bude mať aj NS SR.

 

"Predošlému vedeniu zrejme tento stav neprekážal, ale vzhľadom na rozširujúcu sa agendu Najvyššieho súdu SR je potrebné odbremeniť predsedu súdu od niektorých činností a zveriť ich odbornému aparátu," zdôvodnil zmenu hovorca NS Boris Urbančík.

 

Najvyšší súd neuspel s návrhom na zriadenie kancelárie pri pripomienkovaní nového zákona o štátnej službe. Iniciatívu prebralo ministerstvo spravodlivosti, ktoré pripravilo túto rýchlu novelu.

 

Opatrením rezort sleduje predovšetkým oddelenie riadenia výkonu súdnictva od správy súdov po organizačnej a personálnej stránke. "Ide nepochybne o nevyhnutný prostriedok na zabezpečenie a skvalitnenie vnútorného fungovania Najvyššieho súdu, čo v konečnom dôsledku prispeje aj ku skvalitneniu samotného výkonu súdnictva," odôvodnilo ministerstvo.

 

Kancelária NS SR bude plniť úlohy spojené s odborným, organizačným, personálnym, ekonomickým, administratívnym a technickým zabezpečením činnosti súdu. Bude štátnou rozpočtovou organizáciou na čele s vedúcim. Ten sa za svoju činnosť bude zodpovedať predsedovi súdu, ktorý ho bude vymenúvať, odvolávať a tiež mu bude určovať plat.

 

Povinnosti v zákone o odpadoch sa pre podnikateľov zmiernia

Povinnosti pre právnické osoby, ktoré vyplývajú zo zákona o odpadoch, sa zmiernia. Poslanci Národnej rady (NR) SR totiž pri dnešnom hlasovaní 137 hlasmi schválili novelu zákona o odpadoch vrátane pozmeňujúceho návrhu, ktorý plénu predložil poslanec vládnej strany Most-Híd Peter Antal.

 

Práve tento návrh prinesie úľavy pre podnikateľov z povinností, ktoré pre nich platia od júla tohto roka. Minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) v tejto súvislosti minulý týždeň uviedol, že nerád "šije veci horúcou ihlou", ale k takémuto kroku sa rozhodol pristúpiť preto, lebo v zákone o odpadoch platnom od júla tohto roku, sú niektoré duplicitné povinnosti pre podnikateľov.

 

Okrem toho je podľa neho zriadená pracovná skupina, ktorá by mala pracovať ďalej a odstraňovať nedokonalosti zákona, ktoré ukáže prax. V priebehu budúceho roka by tak mala prísť aktualizačná novela tohto zákona.

 

Novelu zákona o odpadoch a povinnosti, ktoré priniesla od júla pre podnikateľov, kritizovala predovšetkým opozičná SaS. Podľa poslankyne strany Jany Kiššovej sa takto zaťažujú podnikatelia a niektoré požiadavky sa podľa nej nedajú v praxi zrealizovať.

 

Po novom sú totiž podľa poslankyne považovaní za výrobcov obalov všetci, ktorí zo zahraničia čokoľvek dovezú zabalené v nejakom obale, alebo všetci, ktorí na Slovensku vyrábajú nejaké produkty a tie balia do obalov a následne predávajú. Zároveň sú podľa SaS za výrobcov neobalových výrobkov považovaní všetci, ktorí si v súvislosti so svojím podnikaním nechajú napríklad vytlačiť letáčiky alebo svoje vlastné vizitky. Na obidve tieto skupiny sa podľa strany vzťahujú nové povinnosti.

 

Napríklad, podnikatelia sa musia zaregistrovať na ministerstve životného prostredia, tiež musia mať uzavretú zmluvu s odpadovou spoločnosťou a mnohí z nich majú aj povinnosť mesačne vykazovať a posielať hlásenia o tom, koľko odpadu vyprodukovali.

 

Za nedodržiavanie týchto povinností im pritom hrozia pokuty. Liberáli preto tiež predložili dva pozmeňujúce návrhy k zákonu. Chceli pozastaviť časti zákona, ktoré povinnosti pre podnikateľov prikazujú, prípadne pozastaviť výber pokút za nedodržiavanie týchto povinností. Schválenie pozmeňujúceho návrhu k zákonu od poslanca vládnej strany preto liberáli uvítali.

 

Poslanci definitívne schválili aj novelu vodného zákona, ktorej účelom je transpozícia európskych smerníc. Tie sa týkajú prioritných látok v oblasti vodnej politiky a ochrany podzemných vôd pred znečistením a zhoršením kvality.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies