Poslanci schválili viaceré zákony: Špekulatívne prevody lukratívnych pozemkov by sa mali skončiť

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 11:42 • 2 min
Poslanci schválili viaceré zákony: Špekulatívne prevody lukratívnych pozemkov by sa mali skončiť

BRATISLAVA – Špekulatívnym prevodom lukratívnych pozemkov má byť koniec. Majú tomu zabrániť zmeny, ktoré poslanci presadili novelou zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Svojimi návrhmi nepriamo upravili viaceré právne normy vrátane zákona o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku. Zmeny schválili dnes.

slovakia

left justify in out

Pôdu, ktorú pozemkový fond poskytne oprávnenej osobe ako náhradný pozemok, bude možné počas piatich rokov odo dňa prevodu využívať len na účel, na ktorý bola určená pri jej odovzdaní. Nárok na náhradu sa zároveň nebude dať previesť na tretiu osobu. Zmeny reagujú na kauzy týkajúce sa podozrivých prevodov pozemkov cez tretie osoby, napríklad jeden z posledných prípadov v Ivanke pri Dunaji.

 

"Cieľom je zamedziť vzniku situácií, keď reštituent alebo tretia osoba, na ktorú reštituent previedol svoj nárok, účelovo a často zo špekulatívnych dôvodov mení využitie náhradného pozemku, a tým aj jeho hodnotu v porovnaní s hodnotou, v akej mu bol tento náhradný pozemok vydaný alebo poskytnutý," zdôvodňujú predkladatelia v novele.

 

Novelou zákona o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom sa podľa predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Martina Fecka (OĽaNO) otvárajú ruky pozemkovému fondu, ktorý je správcom pozemkov neznámych vlastníkov. Po novom na ne bude môcť podľa neho kedykoľvek a bezdôvodne uvaliť vecné bremeno, doteraz zákon stanovoval konkrétne podmienky a účely takéhoto opatrenia.

 

Pravidlá ochrany pred požiarmi sa od septembra zmenia

 

Viacero zmien v pravidlách ochrany pred požiarmi, ktoré sú reakciou aj na výsledky výkonu štátneho dozoru, prináša od septembra novela zákona o ochrane pred požiarmi. Právnu normu dnes 85 hlasmi schválili poslanci NR SR.

Právna norma podrobnejšie upravuje a dopĺňa práva a povinnosti právnických osôb, fyzických osôb a podnikateľov v súvislosti s inštaláciou a prevádzkovaním takzvaných požiarno-technických zariadení. Nanovo sa ustanovujú podmienky a postup pri overovaní vedomostí a vydávaní osvedčení o odbornej spôsobilosti na úseku ochrany pred požiarmi.

 

Novela určuje aj podmienky, za ktorých je možné vymedzenému okruhu osôb s odbornou spôsobilosťou vydať osvedčenie o odbornej spôsobilosti s neobmedzenou platnosťou a podmienky na uznávanie odbornej kvalifikácie pre výkon činnosti preventivára požiarnej ochrany, technika požiarnej ochrany a špecialistu požiarnej ochrany. Rozširuje sa aj okruh osôb, ktoré môžu kontrolovať prenosné hasiace prístroje a ustanovujú sa podmienky na získanie oprávnenia na vykonávanie odbornej prípravy a vydávanie osobitných oprávnení výrobcu požiarno-technického zariadenia.

 

Novela zavádza i správne poplatky za vykonanie skúšky osvedčenia o odbornej spôsobilosti špecialistu požiarnej ochrany a technika požiarnej ochrany, ako aj poplatky za vydanie osvedčenia o odbornej spôsobilosti a za konanie o udelenie oprávnenia na vykonávanie odbornej prípravy.

 

Predaj expanzných zbraní sa sprísni, cez internet možný nebude

 

Predaj expanzných zbraní (upravené na slepé strelivo) bude od júla podliehať prísnejším pravidlám. Vyplýva to z vládnej novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú dnes 129 hlasmi schválili poslanci NR SR. Právna norma prináša podmienku registrácie nadobudnutých expanzných zbraní na polícii a opätovný zákaz ich predaja na diaľku (cez internet).

 

Novela tiež rozširuje dôvody na predbežné zaistenie zbrane. A to v takom prípade, keď môže byť ohrozený život alebo zdravie osôb či sú pochybnosti o zdravotnej, psychickej alebo odbornej spôsobilosti držiteľa zbrojného preukazu. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) zmeny avizoval vo februári, keď sa objavili špekulácie, že sedem útočných pušiek, s ktorými bol spáchaný teroristický útok na parížsku redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mohlo pochádzať zo Slovenska.

 

Kaliňák zároveň kritizoval predošlú vládu Ivety Radičovej, že umožnila internetový predaj zbraní upravených na slepé strelivo. Podnetom k novele je však najmä samotné masívne rozšírenie expanzných zbraní. "Na základe zistení Policajného zboru stav na úseku nelegálneho obchodovania so zbraňami a nelegálnej výroby zbraní nadobúda progresívny ráz," odôvodnil Kaliňákov rezort skrátené legislatívne konanie. Polícia zaznamenáva najmä nárast nákupu expanzných zbraní upravených z pištolí, samopalov a guľometov (kategórie A, B, C) a ich následnú úpravu na zbrane schopné streľby.

 

"Tieto zbrane sa potom distribuujú v kriminálnom prostredí a využívajú sa na páchanie najzávažnejších trestných činov, ktorých objektom je život a zdravie a zároveň dochádza k ohrozeniu bezpečnosti," doplnil rezort vnútra.

 

Ministerstvo preto zaviedlo povinnosť ohlásiť nadobudnutie expanznej zbrane policajnému útvaru. Držiteľ bude povinný predložiť ju na evidovanie, pri ktorom mu bude vydaný preukaz zbrane. Úkon bude podliehať novému správnemu poplatku vo výške 4,50 eura. Držiteľ bude zároveň pri trvalom vývoze alebo dovoze zbrane povinný požiadať o vydanie zbrojného sprievodného listu, rovnako ako u zbraní ostatných kategórií. Upravujú sa povinnosti držiteľa skupiny B zbrojnej licencie. Upravenú zbraň bude povinnosť označiť expanznou značkou.

 

Plénum odobrilo aj pozmeňujúci návrh Mariána Radošovského (KDH). Ten presadil, že občania, ktorí sú držiteľmi zbrane, budú mať možnosť odložiť si ich na polícii do úschovy. Držiteľ zbrane bude musieť polícii jej odloženie zdôvodniť a zdokumentovať a samotnú úschovu by polícia poskytovala za poplatok. "Umožníme tak ľuďom, ktorí sa dostanú do problémov pri bežnom rodinnom živote alebo vycestujú a obávajú sa nechať svoje zbrane doma, aby ich na požiadanie mohli odovzdať polícii do úschovy," vysvetlil Radošovský.

 

Pozmeňujúci návrh prešiel aj Mariánovi Kovačócymu (Smer-SD). Jeho cieľom je, aby príslušníci ozbrojených síl a ozbrojených zborov nemuseli opätovne pri získavaní zbrojného preukazu dokladovať psychickú spôsobilosť posudkom od klinického psychológa. "Títo príslušníci absolvujú prijímacie konanie, kde jednou zo základných preverovaných náročných podmienok prijatia je, že sú zdravotne, telesne a duševne spôsobilí na výkon štátnej služby. Zároveň vykonávajú štátnu službu so zbraňou a pravidelne sú podrobovaní výcviku a previerkam zo streleckej prípravy aj v záťažových situáciách," argumentoval Kovačócy.

 

Služby na matrikách budú od októbra elektronické

 

Služby na matrikách budú od októbra elektronické. Počíta s tým novela zákona o matrikách z dielne ministerstva vnútra, ktorú dnes 90 hlasmi schválili poslanci NR SR. K zmenám pristupuje ministerstvo vnútra v súvislosti s informatizáciou verejnej správy. Navrhlo preto zakotviť elektronickú matriku ako samostatný špecializovaný portál. Elektronizácia služieb matriky umožní vykonávať elektronické zápisy v matrike orgánom verejnej moci.

 

Takáto forma komunikácie by mala byť možná aj medzi matrikou a žiadateľmi pri vkladaní údajov alebo pri zapisovaní údajov do matriky. Tak isto pri vydávaní výpisov z matriky a rôznych potvrdení. Správcom portálu bude rezort vnútra, ktorý riadi štátnu správu na úseku matrík.

 

Novela sa podľa dôvodovej správy snaží okrem iného vyriešiť aj otázky súvisiace so zápisom dieťaťa, ktoré bolo uložené v hniezde záchrany, alebo s predkladaním dokladov cudzincami pred uzatvorením manželstva.

 

Na Slovensku vznikne od júla register všetkých adries

 

Štát bude mať od júla pohromade presné údaje o všetkých adresách v krajine. Zhromaždí ich v registri, ktorý vznikne na základe zákona o registri adries z dielne ministerstva vnútra. Právnu normu dnes schválili 116 hlasmi poslanci NR SR. Vytvorenie registra súvisí so zavádzaním elektronických služieb na Slovensku.

 

Register má priniesť presnú evidenciu všetkých adries na Slovensku. V lete má byť podľa plánov rezortu spustený Informačný systém Registra adries. Buduje sa v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Zákon o registri adries vytvára legislatívny rámec pre jeho fungovanie.

 

Register adries bude obsahovať informácie o všetkých adresách a adresných bodoch bytových a nebytových budov, bez väzieb na osoby, ktoré disponujú právami k týmto budovám. Má byť referenčnou štátnou evidenciou, ktorá opisuje umiestnenie vchodov bytových a nebytových budov, a to slovným označením, ako aj vizualizáciou na mape Slovenskej republiky. Údaje v registri budú slúžiť pre potreby verejnej správy, najmä zložiek integrovaného záchranného systému.

 

V jednom balíku s návrhom zákona o registri adries ministerstvo vnútra novelizovalo aj zákon o občianskych preukazoch. Cieľom je, aby bolo možné elektronicky požiadať o vydanie nového občianskeho preukazu pri skončení doby jeho platnosti alebo pri zmene trvalého pobytu. Cez internet by sa v budúcnosti mala dať nahlásiť aj strata alebo krádež občianskeho preukazu.

 

Deti na úteku budú mať na Slovensku lepšie podmienky

 

Azylová politika Slovenska sa upraví. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 80 hlasmi schválili novelu zákona o azyle.

Právna norma okrem iného zlepšuje podmienky pre maloletých utečencov, ktorí sa na Slovensko dostanú bez sprievodu. Tí už v budúcnosti nebudú premiestňovaní do záchytných táborov. Budú môcť zostať počas konania o udelenie azylu v zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

 

Mladí žiadatelia bez sprievodu budú môcť zostať v detskom domove aj po nadobudnutí plnoletosti, ak o to požiadajú a zariadenie s nimi uzavrie dohodu. Zariadenie by im malo vytvoriť také podmienky, aby pohovor s maloletým bez sprievodu mohol byť vykonaný spravidla priamo v detskom domove. Detský domov by mal tiež povinne vytvárať podmienky na stretávanie sa týchto žiadateľov so zástupcami medzinárodných organizácií.

 

Ministerstvo vnútra eviduje v ostatných rokoch nízky počet maloletých žiadateľov bez sprievodu. V roku 2012 sa začalo konanie o udelenie azylu s takýmito žiadateľmi v piatich prípadoch, v roku 2013 v štyroch a v roku 2014 v 11 prípadoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies