Poslanci schválili viaceré zákony: Na Slovensku vznikne pobočka Medzinárodnej investičnej banky

NETKY.SK • 22 September 2015, 12:12 • 2 min
Poslanci schválili viaceré zákony: Na Slovensku vznikne pobočka Medzinárodnej investičnej banky

BRATISLAVA - Na Slovensku vznikne pobočka Medzinárodnej investičnej banky (MIB). S dohodou medzi Slovenskou republikou a MIB o zriadení jej kancelárie na Slovensku vyslovili súhlas poslanci parlamentu.

slovakia

left justify in out

Rezort financií si od novej kancelárie banky v Bratislave s presahom aj na iné krajiny strednej Európy sľubuje zvýšenie objemov úverových a investičných operácií tejto inštitúcie v regióne. "Vzhľadom na to sa predpokladá, že zriadenie kancelárie MIB na Slovensku bude prínosom pre potenciálnych klientov MIB na Slovensku a taktiež prispeje k rozvoju kapitálového trhu v Slovenskej republike,“ konštatuje v materiáli ministerstvo.


MIB je pritom medzinárodnou inštitúciou poskytujúcou úvery pre stredné a veľké podniky. Vznikla ešte v roku 1970 v Moskve a väčšinový podiel na jej splatenom kapitáli má práve Ruská federácia. Jej členmi sú niektoré krajiny bývalého sovietskeho bloku. Okrem Slovenska a Ruska sú to Bulharsko, Vietnam, Kuba, Mongolsko, Rumunsko a Česká republika. V decembri 2013 banka po prvýkrát získala investičný rating od ratingovej agentúry Fitch na úrovni BBB- s negatívnym výhľadom a v auguste 2014 od ratingovej agentúry Moody´s na úrovni A3 so stabilným výhľadom.

 


Poslanci odsúhlasili dohodu s USA o zlepšení kontroly daní

Parlament odsúhlasil uzavretie dohody medzi Slovenskou republikou a USA na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní a na implementáciu zákona FATCA. Týmto zákonom zaviedli USA systém, ktorý pozostáva zo získavania informácií o amerických daňovníkoch, z vytvorenia celosvetovej siete spolupracujúcich subjektov a z vykonávania sankčných zrážok z vybraných transakcií na základe pravidiel FATCA v prípade ich nedodržania. 


Dohoda FATCA rozširuje podľa rezortu financií bilaterálnu zmluvnú základňu Slovenskej republiky a je v súlade so záväzkami vyplývajúcimi SR z jej členstva v Európskej únii. Z hľadiska vecnej podstaty predkladaného materiálu je dohoda FATCA medzinárodnou hospodárskou zmluvou všeobecnej povahy, ktorá má charakter prezidentskej zmluvy a podľa Ústavy SR má prednosť pred zákonmi. Ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb a zároveň medzinárodnú zmluvu, na ktorej vykonanie je potrebný zákon. 


Poslanci parlamentu súhlasili taktiež s uzavretím dohôd o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovému úniku v odbore daní z príjmov medzi Slovenskom a Arménskou republikou a tiež medzi Slovenskom a vládou Malajzie. 

 

 

Poslanci podporili rozvoj kapitálového trhu

Poslanci schválili novelu zákona o dani z príjmov, pri ktorej sa rezort financií zameral na opatrenia na podporu rozvoja kapitálového trhu. Konkrétne sa rozhodol oslobodiť od dane príjmy z predaja cenných papierov prijatých na obchodovanie na burze a dlhodobého investičného sporenia pri splnení podmienok stanovených v zákone. Zároveň sa rušia zdravotné odvody z výnosov z prevodu cenných papierov obchodovaných na burze.


Podľa návrhov, ktoré vzišli z rokovaní parlamentných výborov, okrem toho poslanci rozhodli, že zdravotníci už nebudú musieť samozdaňovať stravu, ktorú dostanú napríklad na odborných konferenciách, takisto sa od platieb daňovej licencie oslobodzujú pozemkové spoločenstvá s ročným obratom do 10 tis. eur. Znižujú sa tiež poplatky pri návrhoch na prvý zápis do obchodného registra pre všetky právne formy spoločností. Novelou zákona o dani z príjmov sa taktiež od dane oslobodzuje za určitých okolností sociálna výpomoc zamestnancovi zo sociálneho 
V rámci novely zákona o dani z príjmov prešli aj dva poslanecké pozmeňujúce návrhy. Jeden po rokovaniach s predstaviteľmi rezortu financií dokonca aj opozičnému poslancovi Richardovi Vašečkovi z hnutia OĽaNO. Ten navrhol úľavu na registračný poplatok pri viacmiestnych motorových vozidlách pre vlastníkov, ktorí si uplatňujú rodinné prídavky minimálne na štyri deti. Úľava má predstavovať 50 % z registračného poplatku a má sa týkať minimálne šestmiestnych automobilov do určitého výkonu. Podľa Vašečku tak budú môcť na poplatkoch takéto viacdetné rodiny ušetriť od 80 do 200 eur. 


Motorových vozidiel sa týka aj druhý schválený poslanecký návrh, tentokrát poslanca vládneho Smeru-SD Ladislava Kamenického. Podľa neho budú správu dane z motorových vozidiel vykonávať po novom daňové úrady podľa trvalého pobytu a sídla daňovníka a nie ako v súčasnosti podľa miesta registrácie motorového vozidla. Týmto opatrením sa má podľa Kamenického docieliť, aby sa daňovník nemusel pri vybavovaní svojej daňovej agendy obracať na dva rozdielne daňové úrady.

 

 

Údaje o bankových účtoch sa budú vymieňať so zahraničím

Údaje o finančných účtoch zahraničných osôb na Slovensku sa budú automaticky odosielať partnerom v zahraničí. Vyplýva to z návrhu zákona o automatickej výmene informácií o finančných účtoch na účely správy daní z dielne ministerstva financií, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania. Týmto zákonom by sa mali okrem implementácie novej bruselskej smernice naplniť dohody FATCA so Spojenými štátmi americkými a taktiež multilaterálna dohoda MCAA, ku ktorej Slovensko pristúpilo koncom minulého roka na zasadnutí Globálneho fóra OECD pre transparentnosť a výmenu informácií pre daňové účely. 


V praxi bude podľa ministerstva financií prijatie zákona znamenať na základe automatickej výmeny poskytovanie informácií o finančných účtoch daňových rezidentov členských štátov Európskej únie, zmluvných štátov a špecifikovaných amerických osôb vedených finančnými inštitúciami na Slovensku. Zároveň zabezpečí prijímanie obdobných informácií zo strany členských štátov Európskej únie, zmluvných štátov a zo Spojených štátov amerických. Účinnosť zákona je navrhovaná od 1. januára 2016. 


"Zákon nie je adresovaný širokej verejnosti. Je adresovaný najmä finančným inštitúciám v Slovenskej republike, ktoré predstavujú odbornú informovanú verejnosť," konštatuje v materiáli rezort financií. Predmetom výmeny informácií majú byť pritom informácie o finančných účtoch iných členských krajín únie a ďalších štátoch podľa uzavretých dohôd, ktoré majú účty vo finančných inštitúciách sídliacich v Slovenskej republike. "Zasielanie informácií sa nebude týkať rezidentov Slovenskej republiky, ktorí majú účty na území Slovenskej republiky," dodáva ministerstvo. 


Na opatrenia z dohody FATCA už pritom reaguje aj slovenská finančná správa. Tá je totiž podľa ustanovení dohody do 30. júna budúceho roku povinná prijať informácie od bánk a finančných inštitúcií za roky 2014 a 2015 a do 30. septembra 2016 ich musí poskytnúť americkej daňovej správe. Práve preto Finančné riaditeľstvo SR iniciovalo už koncom augusta stretnutie so zástupcami finančných inštitúcií, kde sa budú baviť o postupoch a koordinácii pri plnení povinností vyplývajúcich z dohody FATCA. 

 

 

NR SR: Novela zákona o dráhach prevezme viaceré európske smernice

Novela zákona o dráhach, ktorú v utorok schválil parlament, prevezme viaceré európske smernice o železničnej doprave. Zároveň umožní zasiahnuť voči občanom, ktorí v priestoroch železničných staníc a čakární svojim odevom, vzhľadom, alebo zápachom obmedzujú cestujúcich. Táto úprava má vyriešiť dlhodobý problém. Zmeny v zákone o dráhach pripravilo ministerstvo dopravy. 


Prešiel pozmeňujúci návrh poslanca Juraja Blanára (Smer-SD) v súvislosti s financovaním osobnej vlakovej dopravy vo verejnom záujme v regiónoch. Navrhol doplniť horný strop limitu výdavkov v rozpočte samosprávnych krajov, čím sa má zrovnoprávniť postavenie krajov so štátom aj s obcami. Kraje totiž nebudú mať dostatok finančných prostriedkov na objednávanie dopravných železničných služieb vo verejnom záujme, ktoré si ministerstvo dopravy neobjedná. Kraje majú od začiatku budúceho roka objednávať regionálnu železničnú dopravu a mestské a prímestské železničné dopravné služby vo verejnej osobnej doprave, ktorých objednávateľom nie je ministerstvo dopravy. Kraje ako objednávatelia týchto služieb budú uhrádzať stratu dopravných služieb vo verejnom záujme. 


Smernica Európskej komisie z novembra 2012, ktorá zriadila jednotný európsky železničný priestor, zlúčila a doplnila staršie smernice Rady o rozvoji železníc Spoločenstva a o udeľovaní licencií železničným podnikom, ako aj smernicu Európskeho parlamentu a Rady o prideľovaní kapacity železničnej infraštruktúry a vyberaní poplatkov za jej používanie. Návrhom sa preberajú do právneho poriadku SR tie ustanovenia smernice, ktoré predstavujú podstatnú zmenu v porovnaní s predchádzajúcimi smernicami, ktoré sú už v právnom poriadku transponované. Spomínaná európska smernica mala transpozičnú lehotu do 16. júna tohto roka. 


SR prevezme aj európsku smernicu z júla 2014, týkajúcu sa spoločných bezpečnostných ukazovateľov a spoločných metód na výpočet nákladov v prípade nehôd. Lehota na jej prevzatie bola 30. júla 2015. Transpozíciou ďalšej smernice z júna 2014 sa zmení rozsah odborných a jazykových znalostí potrebných na získanie preukazu rušňovodiča aj zdravotné požiadavky. Táto smernica mala termín na prevzatie do 1. júla tohto roka. Novela zákona o dráhach bude účinná od 1. decembra 2015, s výnimkou častí, ktoré nadobudnú účinnosť 1. januára 2016. 

 

NR SR: Odobrila novelu zákona o dotáciách na rozvoj bývania

Požiadavky vyvolané praxou viedli Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR k zmenám v zákone o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní. Jeho novelu dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

 

Rezort považuje poskytovanie dotácií pre vybrané oblasti rozvoja bývania za dôležitú formu štátnej podpory. K úprave zákona o dotáciách pristúpil vzhľadom na požiadavky vzniknuté aplikáciou platného znenia v praxi a potrebu stanovenia nových a spresňujúcich podmienok pri ich poskytovaní.

 

"Navrhovaná zmena zákona súvisí s doplnením nového účelu, na ktorý je možné poskytnúť dotáciu na obstaranie nájomného bytu. Zároveň sa stanovuje definícia kúpy nájomného bytu, ako aj doplnenie a spresnenie podmienok poskytnutia dotácie pri kúpe nájomných bytov," priblížilo ministerstvo.

 

K zákonu prijali poslanci aj niekoľko pozmeňujúcich návrhov. V rámci nich sa napríklad zavádza do praxe príspevok, ktorý sa bude poskytovať na zateplenie rodinného domu. Žiadateľ bude môcť podať žiadosť o príspevok po ukončení zateplenia rodinného domu, ale aj pred jeho realizáciou a ministerstvo mu rezervuje výšku príspevku v rozpočte.

 

Príspevok bude možné poskytnúť do výšky 30 % oprávnených a uhradených nákladov, najviac v sume 6000 eur v závislosti od dosiahnutej hodnoty súčiniteľa prechodu tepla stavebných konštrukcií a v závislosti od dosiahnutej hodnoty potreby tepla na vykurovanie rodinného domu.

Zároveň budú môcť obce v okresoch s vysokou mierou nezamestnanosti získať od štátu o 10 % vyššiu dotáciu na obstaranie nájomných bytov pre sociálne slabších. Výška dotácie na obstaranie nájomných bytov v okresoch ako Rožňava, Revúca či Rimavská Sobota by sa tak mala pohybovať od 40 do 85 % nákladov v závislosti od typu nehnuteľnosti.

 

Podmienky pre správcov bytových domov sa sprísnia

Správa bytov na Slovensku by sa mala skvalitniť. Počíta s tým nový zákon o správcoch bytových domov z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorý dnes poslanci Národnej rady (NR) SR schválili. Má priniesť register správcov i povinné odborné skúšky.

 

"Vychádzame z dopytu trhu, predovšetkým od obyvateľov a nájomcov. Služby správcovských spoločností nie sú natoľko kvalitné, aby sme mohli byť s týmto stavom spokojní. Nový zákon vytvorí lepšie predpoklady pre vyššiu profesionalizáciu týchto spoločností," zdôvodnil štátny tajomník rezortu František Palko.

 

Ministerstvo preto zavádza minimálne požiadavky odbornosti pre výkon činnosti správcov, ktorí budú musieť absolvovať vzdelávanie a povinné odborné skúšky. Zároveň bude viesť verejne dostupný zoznam správcov. Dnes je správa bytových domov voľnou živnosťou, po novom by sa mala viazať na zápis v tomto registri. Pri opakovanom porušení povinností bude možné správcu zo zoznamu vyčiarknuť.

 

Správu bytových domov, teda ich prevádzku a údržbu v súčasnosti upravuje zákon o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Zabezpečujú si ju buď sami majitelia prostredníctvom spoločenstva vlastníkov bytov, alebo prostredníctvom profesionálneho správcu.

 

Ministerstvo upozornilo, že nová legislatíva rieši len základné technické podmienky podnikania pri správe cudzieho majetku. "Zákonom sa nemení výkon správy bytových domov ako taký, ale upravujú sa iba podmienky činnosti správcov, ktorí poskytujú uvedené služby vlastníkom bytových domov, čiže poskytujú služby pri správe cudzieho majetku," vysvetlil jeho hovorca Martin Kóňa.

 

Pre zdôraznenie funkcie spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov ako samosprávy vlastného majetku všetkými vlastníkmi sa dopĺňa podmienka vlastníctva alebo spoluvlastníctva bytu či nebytového priestoru v bytovom dome pre predsedu spoločenstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies