Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť na 2,6 %!

NETKY.SK • 12 December 2013, 15:35 • 2 min
Poslanci schválili rozpočet na budúci rok, deficit má klesnúť na 2,6 %!

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes definitívne schválili rozpočet verejnej správy na budúci rok s plánovaným deficitom na úrovni 2,64 % hrubého domáceho produktu (HDP). Za návrh hlasovalo 81 zo 145 prítomných zákonodarcov, proti bolo 62 poslancov.

slovakia

left justify in out

Rozpočet podporili všetci prítomní poslanci vládneho Smeru-SD, odmietli ho naopak skoro všetci zákonodarcovia opozičných strán. Hlasovania sa zdržal akurát Štefan Kuffa (OĽaNO), nehlasoval Radoslav Procházka (nezaradený).

Schválený štátny rozpočet počíta vďaka zlepšeným daňovým prognózam s hotovostným deficitom na úrovni 3,284 miliardy eur pri príjmoch 14,108 miliardy eur a výdavkoch 17,392 miliardy eur. Pôvodný vládny materiál predpokladal vyšší schodok na úrovni 3,386 miliardy eur, nižšie príjmy 13,837 miliardy eur aj výdavky 17,223 miliardy eur.

Parlament oproti pôvodnému návrhu dodatočne zvýšil napríklad výdavky v kapitole ministerstva školstva o 30 miliónov eur na plnenie nových kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Rezort zdravotníctva získa na poistné platené štátom viac o 52,4 milióna eur. Výdavky na sociálne služby v kapitole ministerstva práce sa zvyšujú o 10 miliónov eur, rezort dopravy zase získa ďalších 91,8 milióna eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest.

Najviac z rozpočtu dostane ministerstvo dopravy, a to 2,257 miliardy eur. Výdavky rezortu práce sú plánované na úrovni 2,111 miliardy eur a ministerstva vnútra v objeme 2,018 miliardy eur. Rezort školstva očakáva výdavky 1,482 miliardy eur, ministerstvo zdravotníctva 1,304 miliardy eur a agrorezort 1,108 miliardy eur.

K návrhu rozpočtu počas viac ako trojdňovej rozpravy vystupovali prevažne opoziční poslanci, ktorí ho ostro kritizovali. Zákonu roka vyčítali najmä to, že konsolidáciu iba predstiera a robí ju cez jednorazové opatrenia. Tie však podľa nich rýchlo pominú a nevyriešia problémy krajiny. Rozpočet tak podľa nich nezabezpečuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Upozorňovali tiež na atakovanie ďalšej hranice zákona o dlhovej brzde, keďže verejný dlh sa už šplhá k úrovni 57 % HDP. Jej prekročenie by znamenalo, že minister financií musí predložiť vyrovnaný rozpočet. To je v súčasnosti podľa opozície takmer nemožné.

Kritika sa zniesla aj na viaceré konkrétne rezorty, napríklad zdravotníctvo, školstvo, kultúru či hospodárstvo. Vláda podľa opozície nešetrí tam, kde by mala a rozdáva tam, kde to nie je nevyhnutné. Rozpočet preto označili za zlý, prezidentský a odmietli ho podporiť.

Ministerstvo financií oponovalo naopak tým, že rozpočet je dobrý a konsoliduje dostatočne. Šéf rezortu Peter Kažimír (Smer-SD) vyzdvihol najmä fakt, že sa zlepšuje výber daní, čím sa otáča doterajší dlhoročný trend. V tomto roku sa zlepšil najmä výber dane z pridanej hodnoty. Práve vďaka tomu sa do štátnej kasy podarí vybrať toľko peňazí, ako keby vzrástla DPH o jedno percento. Ďalšie znižovanie deficitu podľa Kažimíra potvrdzuje, že konsolidácia verejných financií pokračuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies