Poslanci schválili rozpočet s viacerými zmenami

NETKY.SK • 4 December 2014, 11:53 • 2 min
Poslanci schválili rozpočet s viacerými zmenami

BRATISLAVA - Slovensko má schválený rozpočet na budúci rok. Postarali sa o to poslanci vládneho Smeru-SD, ktorí návrh zákona roka schválili svojimi 81 hlasmi.

slovakia

left justify in out

Na hlasovaní o rozpočte sa pritom zúčastnilo 142 poslancov, 53 hlasovali proti a osem poslancov sa hlasovania zdržalo. Rozpočet pritom prešiel oproti pôvodnej verzii, ktorú do parlamentu predložila vláda, viacerými zmenami. Okrem rozpočtového pokrytia zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky a zvyšovania platov učiteľov a ďalších pracovníkov verejnej správy obsahuje aj navyšovania rozpočtov ďalších kapitol. 

 

Pôvodne navrhovaný deficit verejnej správy pre budúci rok na úrovni 1,98 % hrubého domáceho produktu tak platiť nebude. Podľa skorších vyjadrení ministra financií Petra Kažimíra je hraničným limitom navyšovania schodku v parlamente 2,5 % výkonu ekonomiky. Podľa aktuálnych údajov z rezortu financií by po zmenách mala verejná správa v budúcom roku hospodáriť s deficitom 1,94 mld. eur, oproti pôvodnému návrhu 1,54 mld. eur. V pomere k hrubému domácemu produktu je tak schodok verejnej správy na budúci rok rozpočtovaný na úrovni 2,49 % hrubého domáceho produktu, v ktorom je zahrnutá aj rezerva na zhoršený vývoj hospodárstva vo výške 0,2 % výkonu ekonomiky. Celkové príjmy verejnej správy by tak mali v roku 2015 dosiahnuť 28,475 mld. eur a výdavky 30,415 mld. eur. 

 

Oproti návrhu rozpočtu, ktorý putoval do parlamentu z vlády, si po prerokovaní návrhu v pléne Národnej rady SR polepšilo viacero rezortov. Ministerstvo zdravotníctva dostane naviac spomínané financie na pokrytie nákladov odvodovej odpočítateľnej položky v sume 152 mil. eur, okrem toho na základe odsúhlaseného poslaneckého pozmeňujúceho návrhu z dielne Smeru-SD aj ďalších 50 mil. eur ako rezervu na hospodárenie nemocníc. Milióny navyše podľa zmien navrhovaných v parlamentných výboroch dostali aj rezorty životného prostredia, vnútra, práce či dopravy. Ministerstvu životného prostredia poslanci odsúhlasili zvýšenie rozpočtu o 15 mil. eur na protipovodňové opatrenia, ministerstvu vnútra sa zvýšili limity na zvýšenie služobného výkonu zložiek rezortu v regiónoch so zvýšenou kriminalitou rovnako o 15 mil. eur. Rezort dopravy si zase oproti pôvodnému návrhu polepšil o 20 mil. eur, ktoré by sa mali využiť na nájomné byty a odstraňovanie systémových porúch v bytových domoch. 

 

Poslanci na návrh gestorského finančného výboru však schválili aj navýšenia rozpočtov ostatných kapitol, aj keď už v nižších sumách. Rozpočet ministerstva hospodárstva sa tak navýšili o 300 tis. eur na budovanie priemyselných zón. Viac dostane aj Kancelária prezidenta. Na opravu dreveného krovu Prezidentského paláca by malo putovať dodatočných 310 tis. eur, ďalších 97 tis. eur by malo pokryť rekonštrukciu prezidentskej rezidencie na Slavíne a 93 tis. eur má pokryť odchodné pre 20 zamestnancov kancelárie. Odsúhlasilo sa tiež navýšenie rozpočtu Najvyššieho súdu SR o 80 tis. eur na navýšenie počtu asistentov. O 50 tis. eur viac dostane aj Úrad vlády SR na podporu menšinovej kultúry a jazyka národnostných menšín. 

 

Súčasťou schválených zmien sú aj presuny medzi kapitolou rezortu školstva a Slovenskou akadémiou vied. Minister financií Peter Kažimír tvrdí, že toto riešenie vyplýva z rokovaní medzi rezortom školstva a predstaviteľmi akadémie. Z rozpočtu na Agentúru na podporu vedy a výskumu sa tak presunulo 8 mil. eur priamo na Slovenskú akadémiu vied. Súčasťou schválených zmien je aj krytie nákladov na navyšovanie platov vo verejnej správe, vrátane učiteľov a vytvorenie rezervy na prípadný horší makroekonomický vývoj vo výške 155 mil. eur a takisto rezerva na prípadný lepší výber daní. Pri nej sa rozpočtujú dodatočné príjmy v sume 300 mil. eur, ktoré nie sú viazané na žiadne konkrétne výdavky. Ak bude skutočný výber daní lepší, ako predpokladá rozpočet, bude možné tieto prostriedky využiť. 

 

Opozičné pozmeňujúce návrhy k rozpočtu sa podľa očakávania neujali. V nich chcel napríklad poslanec z OĽaNO Martin Fecko ešte navýšiť rozpočet rezortu životného prostredia na úkor rozpočtu Národnej rady SR, jeho kolegyňa Erika Jurínová chcela presúvať prostriedky v rámci kapitoly rezortu práce. Ďalší poslanec z hnutia OĽaNO Miroslav Kadúc navrhoval zvýši zdroje v súdnictve a taktiež na úkor rezortu vnútra zvýšiť rozpočet Slovenskej akadémie vied. Poslanec za KDH Jozef Mikloško navrhoval upraviť rozpočet v súvislosti s ľudskými právami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona