Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Smeru: DPH zostane na 20 %

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 12:40 • 2 min
Poslanci schválili pozmeňujúci návrh Smeru: DPH zostane na 20 %

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) zostane na úrovni 20 %. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž schválili pozmeňujúci návrh Ladislava Kamenického a Jaroslava Demiana (obaja Smer-SD) k novele zákona o DPH.

slovakia

left justify in out

Navrhli v ňom vypustiť zo zákona podmienku, že DPH má klesnúť na 19 %, ak deficit verejných financií Slovenska bude pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). 
      

Vládnemu Smeru sa však podarilo pozmeňujúci návrh prijať až na druhý pokus. Opozícia odmietla návrh podporiť, odišla z rokovacej sály a vládnej strane chýbali hlasy na zachovanie 20-% DPH. Po 15-minútovej prestávke už bolo v pléne prítomných dosť poslancov Smeru-SD. 
      

Opatrenie o dočasnom zvýšení sadzby DPH z pôvodných 19 % na 20 % zaviedla do zákona ešte v roku 2010 vláda Ivety Radičovej. Sadzba mala na vyššej úrovni zostať dovtedy, kým neklesne deficit verejných financií pod 3 % HDP. Štatistiky Eurostatu za minulý rok pritom ukázali, že schodok dosiahol 2,77 % HDP. "Navrhovanými zmenami sa ukončuje prechod zo sadzby dane 20 % na 19 % možný na základe splnenie zákonných podmienok ustanovených v prechodnom ustanovení zákona o DPH," priblížil svoj návrh Kamenický.
      

Ako ďalej vyplýva z pozmeňujúceho návrhu, v nasledujúcich rokoch sa predpokladá pokračovanie znižovania deficitu v súlade s európskymi a národnými fiškálnymi pravidlami. "Cieľová hodnota deficitu v roku 2015 je stanovená na 2,49 % HDP, v roku 2016 na 1,61 % HDP a v roku 2017 na 0,54 % HDP," uviedol v návrhu Kamenický s tým, že dosiahnutie týchto cieľov zastaví pokrízový nárast podielu verejného dlhu na HDP s cieľom neprekročiť hranicu 57 % HDP.
      

Poslanci v pozmeňujúcom návrhu tiež uviedli, že medzinárodné inštitúcie odporúčajú upraviť daňový mix s väčším dôrazom na nepriame dane. "V odporúčaniach Medzinárodného menového fondu sa explicitne spomína zachovanie sadzby DPH na aktuálnej úrovni. Zachovanie výnosu DPH spolu so zvýšením úspešnosti daňového výberu tvorí významnú časť opatrení, ktoré sú nutné na dosiahnutie cieľov v roku 2015," doplnil Kamenický.
      

Ako sa uvádza v návrhu, zníženie sadzby DPH by totiž znamenalo výpadok daňových príjmov verejnej správy až na úrovni 236 miliónov eur v roku 2015. "Zároveň možno predpokladať, že zníženie sadzby sa v plnej miere nepremietne v znížení cien tovarov a služieb, ale čiastočne by bolo pohltené zvýšením marže obchodníkov," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies