Poslanci schválili novelu zákona o účtovníctve

NETKY.SK • 17 Október 2013, 11:43 • 2 min
Poslanci schválili novelu zákona o účtovníctve

BRATISLAVA - Malé podniky by onedlho mohli čeliť menšej byrokracii. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) totiž dnes schválili novelu zákona o účtovníctve, ktorá prináša podnikateľom viaceré zmeny. Podľa novely by mohli mikropodniky napríklad zostavovať len jednoduchšiu účtovnú závierku.

slovakia

left justify in out

Nová úprava sa týka podnikov s objemom majetku do 350 tis. eur, čistým obratom menším ako 700 tis. eur a s menej ako desiatimi zamestnancami. Firmy budú musieť splniť aspoň dve z týchto podmienok. "Účtovná jednotka, ktorá je na hranici prekročenia alebo neprekročenia veľkostných podmienok, prestane byť mikroúčtovnou jednotkou, ak prekročí veľkostné podmienky dve po sebe idúce účtovné obdobia," konštatuje ministerstvo financií, ktoré novelu vypracovalo. 

Mikroúčtovné jednotky by podľa navrhovanej novely mali poskytovať len informácie o nákladoch, výnosoch a výsledku hospodárenia za vykazovanú časť účtovného obdobia. Novela rovnako oslobodzuje časť firiem od povinnosti nechať si overiť účtovnú závierku auditorom. Zjednodušuje aj ocenenie cenných papierov a derivátov a podľa novej úpravy by sa mal dlhodobý majetok inventarizovať len raz za štyri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies