Poslanci schválili novelu zákona na ochranu pred šmejdmi

NETKY.SK • 29 Október 2013, 11:41 • 2 min
Poslanci schválili novelu zákona na ochranu pred šmejdmi

BRATISLAVA – Spotrebitelia budú viac chránení pri kupovaní tovaru na predvádzacích akciách. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes schválili návrh novely zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji z dielne poslancov Smeru-SD Antona Martvoňa a Otta Brixiho.

slovakia

left justify in out

Právna norma je podľa predkladateľov nástrojom boja proti takzvaným "šmejdom". Teda ľuďom, ktorí často nekalými praktikami alebo agresívnym spôsobom ponúkajú spotrebiteľom na predaj tovar na rôznych predvádzacích akciách. Zvyčajne sa ich obeťami stávajú dôchodcovia.

Novela tak posilňuje kompetencie Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Po novom bude musieť ten, kto chce spraviť predajnú akciu, oznámiť inšpekcii, kde sa akcia koná a kto na nej predáva tovar. Okrem toho musí predložiť návrhy zmlúv, ktoré sa budú uzatvárať a tiež ceny, za aké bude výrobky predávať.

SOI bude môcť akciu prekontrolovať a pri nedodržaní podmienok ju zakázať. V prípade porušení týchto pravidiel sa zavádzajú právnou normou nové sankčné limity. Namiesto pôvodnej pokuty 3300 eur bude po novom možné uložiť sankciu vo výške 16.500 eur. Porušovanie nových pravidiel môže viesť až k zrušeniu živnostenského oprávnenia pre podnikateľov a zároveň bude môcť obchodná inšpekcia zverejňovať firmy, ktoré budú porušovať práva spotrebiteľov.

Samotní spotrebitelia budú mať tiež viac právomocí. Do 15 dní od uzatvorenia zmluvy si budú môcť rozmyslieť, či ju zrušia, alebo nie. Zároveň budú musieť predajcovia oboznamovať ľudí na začiatku každej akcie o ich právach. V prípade, že bude chcieť spotrebiteľ vrátiť tovar, ktorý si kúpil na predvádzacej akcii, bude ho môcť vrátiť až po tom, ako mu predajca vráti peniaze. 

Novela zákona nadobudne účinnosť dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov. Poslanci chceli, aby začala platiť na jeseň tohto roka a mohla tak chrániť ľudí už pred vianočnými predajnými akciami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona