Poslanci schválili novelu o reštaurovaní bez prezidentových pripomienok

NETKY.SK • 9 December 2015, 12:10 • 2 min
Poslanci schválili novelu o reštaurovaní bez prezidentových pripomienok

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil novelu zákona o navrátení nezákonne vyvezených kultúrnych predmetov, ktorú národnej rade vrátil na opätovné prerokovanie prezident SR Andrej Kiska. Prezidentovým pripomienkam poslanci nevyhoveli a návrh schválili v pôvodnej podobe. Právna norma okrem iného rozširuje okruh osôb, ktoré môžu reštaurovať výtvarné diela alebo národné kultúrne pamiatky, aj o zamestnancov Pamiatkového úradu. "

slovakia

left justify in out

"Vytvára tak situáciu, že Pamiatkový úrad nebude pri reštaurovaní len rozhodovať, ale aj sám seba kontrolovať,“ argumentoval Kiska. Prezident preto navrhoval vypustiť zo zákona možnosť vykonávania reštaurovania národných kultúrnych pamiatok a zbierkových predmetov Pamiatkovým úradom, parlament mu nevyhovel. 


Podľa Kisku tiež zo zákona vyplýva, že nároky na zamestnancov Pamiatkového úradu, ktorí by mali reštaurovať pamiatky, by boli nižšie ako nároky na členov Komory reštaurátorov. „Táto skutočnosť spôsobuje nerovnaké podmienky v oblasti kvalifikačných predpokladov pre vykonávanie reštaurovania,“ vysvetľoval prezident v zdôvodnení vrátenia zákona. 


Novela rieši snahy o návrat nelegálne vyvezených diel kultúrnej hodnoty. Nová smernica má zabezpečiť navrátenie všetkých kultúrnych predmetov na územie štátu, z ktorého boli nezákonne vyvezené, či už sú súčasťou verejných alebo iných zbierok. Podmienkou má byť, že tieto kultúrne predmety by boli označené ako národné kultúrne dedičstvo. Novela upravuje aj zákony o Komore reštaurátorov a o výkone reštaurátorskej činnosti jej členov, o ochrane pamiatkového fondu či o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

 

Konkrétne sa navrhuje rozšíriť okruh osôb oprávnených reštaurovať národné kultúrne pamiatky a zbierkové predmety, zmeny sa týkajú aj určenia osôb, ktoré by mohli reštaurovať národné kultúrne pamiatky a zbierkové predmety a novela upravuje aj kvalifikačné predpoklady pre výkon reštaurátorských prác. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona