Poslanci schválili návrh zákona o príspevku z eurofondov

NETKY.SK • 17 September 2014, 17:51 • 2 min
Poslanci schválili návrh zákona o príspevku z eurofondov

BRATISLAVA - Národná rada SR v stredu schválila vládny návrh zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov.

slovakia

left justify in out

Dôvodom prijatia zákona sú zmeny viacerých pravidiel využívania eurofondov pre programovacie obdobie 2014 až 2020. Pri hlasovaní v stredu zákon podporilo 81 poslancov za Smer, proti nebol nikto a zdržal sa jeden poslanec.

 

Zákon o príspevku z eurofondov určuje postavenie a právomoci jednotlivých orgánov v procese využívania príspevkov z fondov Európskej únie, základné princípy riadenia a kontroly a procesné ustanovenia pri rozhodovaní o žiadosti. Upravuje aj konflikt záujmov pri poskytovaní pomoci z eurofondov. Zákon nadobudne účinnosť 1. novembra okrem ustanovení, ktoré majú nadobudnúť účinnosť 1. januára 2015. Napríklad, sankcia v prípade nedobrovoľného vrátenia príspevku alebo jeho časti za porušenie pravidiel a postupov verejného obstarávania sa zníži z dvojnásobku na 1,5-násobok sumy uvedenej vo výzve riadiaceho orgánu na vrátenie. 

 

Poslanci okrem pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov zo spoločnej správy schválili pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer) týkajúci sa pôsobnosti orgánov územného rozvoja. Neprijali všetkých desať bodov pozmeňujúceho návrhu Miroslava Beblavého (nezaradený), ktorý žiadal väčšiu verejnú a politickú kontrolu projektov financovaných z eurofondov, vrátane zlepšenia domáceho auditu. 

 

Opozičný poslanec navrhol, aby v monitorovacích výboroch operačných programov boli aj dvaja zástupcovia parlamentu z príslušného výboru - jeden za vládnu a jeden za opozičnú stranu. Vo výberovej komisii na audítorov by podľa neho okrem príslušného ministerstva mali byť zastúpené aj ministerstvo financií, Slovenská komora audítorov a Najvyšší kontrolný úrad. Chcel, aby audítori boli hodnotení podľa presných kritérií. 

 

Za potrebné označil Beblavý aj zásadné zvýšenie informácií o príprave najmä národných projektov štátnych inštitúcií realizovaných bez súťaže. Žiadal tiež, aby podnikatelia mali nárok na príspevok z eurofondov po splnení podmienok. Riadiace orgány operačných programov, by podľa neho mali zverejňovať a priebežne merať administratívnu záťaž pre žiadateľov a prijímateľov. Predsedajúci Pavol Paška (Smer) skritizoval Beblavého za neúčasť v sále pri hlasovaní o jeho pozmeňujúcom návrhu. Na hlasovaní sa nezúčastnil spolu s opozíciou. 

 

S pozmeňujúcim návrhom neuspel ani Alojz Hlina (nezaradený), ktorý bol prítomný, ale nehlasoval. Navrhol, aby na informačných tabuliach projektov financovaných z EÚ boli aj údaje, že na ich financovaní sa podieľajú aj peniaze štátneho rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies