Poslanci schválili kritizovaný návrh zákona o pôde

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 12:18 • 2 min
Poslanci schválili kritizovaný návrh zákona o pôde

BRATISLAVA - Parlament po niekoľkodňovej diskusii schválil v skrátenom legislatívnom konaní opozíciou kritizovaný návrh zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku.

slovakia

left justify in out

Podľa predkladateľa návrhu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka navrhovaný zákon vytvára predpoklady, aby sa pôda dostala len do vlastníctva osôb, ktoré na nej dokážu hospodáriť a zveľaďovať jej hodnotu. "Som presvedčený o tom, že tento zákon pomôže slovenským poľnohospodárom a poľnohospodárom všeobecne, pomôže aj vlastníkom pôdy, tým pomôže aj Slovensku," povedal poslanec za stranu Smer-SD Marian Záhumenský.

 

Viacerí opoziční poslanci v rozprave vyzvali šéfa rezortu pôdohospodárstva, aby predkladaný návrh zákona stiahol a prepracoval, pričom mu vyčítali najmä to, že nechráni lesné pozemky a je v rozpore s Ústavou SR. Parlament okrem iného nepodporil pozmeňujúci návrh nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý navrhoval, aby pri prevodoch poľnohospodárskeho pozemku, ak je hodnota transakcie vyššia ako jeden milión eur, nadobúdateľ predložiť potvrdenie Finančného riaditeľstva SR o legálnosti týchto finančných prostriedkov. 

 

Nadobúdať pôdu by mali podľa návrhu zákona zásadne osoby, ktoré vykonávajú poľnohospodársku výrobu ako podnikanie podľa Obchodného zákonníka najmenej tri roky v obci, v ktorej sa poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo v obci susediacej s touto obcou. Nadobúdateľ musí tiež mať v prípade, že je fyzická osoba, právoplatný pobyt na území SR minimálne desať rokov a rovnako tak právnická osoba musí mať registráciu na našom území minimálne desať rokov. 

 

Prevádzajúci bude povinný zverejniť ponuku na prevod vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku najmenej na 15 dní v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku na webe rezortu pôdohospodárstva. Zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Zverejnenie ponuky na úradnej tabuly nebude spoplatnené. "Prednostné právo na nákup tejto parcely má prvý poľnohospodár, ktorý vykonáva poľnohospodársku činnosť v rámci obce, v druhom kroku v rámci susednej obce, v treťom kroku v rámci Slovenska a v štvrtom kroku sa táto pôda stáva voľným artiklom," spresnil pred časom minister Jahnátek. 

 

Zákon sa nebude vzťahovať na všetky poľnohospodárske pozemky. Z jeho pôsobnosti sú vyňaté záhrady, poľnohospodárske pozemky v zastavanom území obce a pozemky s malou výmerou do 2 tis. metrov štvorcových, aj keď sa nachádzajú mimo zastavaného územia obce. Obmedzenia sa tiež týkajú pozemkov, ktoré sú podľa predpisov o územnom plánovaní určené na výstavbu, i pozemkov, ktorých možnosť poľnohospodárskeho využívania je obmedzená, ako napríklad v záujme ochrany prírody a krajiny alebo vodných zdrojov. Zákon nadobudne účinnosť 1. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies