Poslanci schválili dvojicu zákonov k eliminácii znečisťovania životného prostredia

NETKY.SK • 21 Október 2016, 12:08 • 2 min
Poslanci schválili dvojicu zákonov k eliminácii znečisťovania životného prostredia

BRATISLAVA – Poslanci dnes schválili vládny návrh zákona z dielne ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa o obmedzení používania určitých nebezpečných látok v elektrických zariadeniach a elektronických zariadeniach, ktorým sa mení zákon o odpadoch.

slovakia

left justify in out

Minister Sólymos vyjadril ambíciu, aby zákony viedli k eliminácii znečisťovania životného prostredia. „Chcem prispievať k environmentálnej výchove našich detí. Životné prostredie nie je mojím majetkom, ale každého z nás,“ povedal.

 

Cieľom schváleného zákona je zabezpečiť úplnú transpozíciu delegovanej smernice Európskej komisie do slovenskej legislatívy, ktorou sa mení príloha II k smernici Európskeho parlamentu a Rady, pokiaľ ide o zoznam obmedzovaných látok. Návrhom sa rozširuje rozsah zakázaných nebezpečných látok používaných v elektrozariadeniach a súčasne sa v súlade s delegovanou smernicou Komisie posúva termín obmedzenia používania niektorých chemických látok v zdravotníckych pomôckach. Látky treba podľa ministra obmedziť, lebo môžu ohrozovať zdravie pracovníkov aj životné prostredie.


Poslanci schválili aj vládny návrh zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Tým sa odstráni tzv. transpozičný deficit. Odstránenie je podľa ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa podmienkou čerpania prostriedkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Návrh zákona bol iniciovaný dodatočnými požiadavkami zo strany Európskej komisie, ktoré sú zhrnuté v štyroch bodoch, s potrebou ich zapracovania do zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie najneskôr do konca roka 2016.

 

„Odstránenie transpozičného deficitu prostredníctvom tohto zákona zároveň priamo súvisí s plnením všeobecnej ex ante kondicionality, ktorá je podmienkou čerpania prostriedkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov v rámci dotknutých operačných programov pre programové obdobie 2014 – 2020,“ uviedol minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona