Poslanci schválili doplnkové ordinačné hodiny, poplatky pacientov budú mať ochranný limit

NETKY.SK • 6 December 2017, 11:56 • 2 min
Poslanci schválili doplnkové ordinačné hodiny, poplatky pacientov budú mať ochranný limit

BRATISLAVA - Poslanci schválili pozmeňujúci návrh v rámci novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorým sa zavádzajú doplnkové ordinačné hodiny.

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlil novinárom minister zdravotníctva Tomáš Drucker, doplnkové ordinačné hodiny znamenajú, že ak lekár alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti splní podmienky ustanovené zákonom, to znamená, musí minimálne poskytovať špecializovanú ambulantnú zdravotnú starostlivosť v rozsahu 30 hodín, všeobecnú 35 hodín týždenne, môže si zriadiť doplnkové ordinačné hodiny v časoch na to presne určených. Doplnkové ordinačné hodiny budú dobrovoľné.

Ako pokračoval šéf rezortu, musia byť schválené vyšším územným celkom. Doplnkové ordinačné hodiny môžu byť v rozsahu maximálne 30 % riadnych ordinačných hodín, taktiež maximálne môže lekár vyšetriť 30 % pacientov, z pacientov, ktorých za týždeň ambulancia ošetrí. Podľa pozmeňujúceho návrhu maximálna úhrada pacienta v doplnkových ordinačných hodinách bude 30 eur. Pôvodne sa navrhovalo 50 eur. Minister odmieta, že ide o poplatok. "Ide o ochranný limit pri priamej úhrade pacienta podľa zverejneného cenníka," vysvetlil Drucker. Pozmeňujúci návrh taktiež zavádza povinnosť pre špecialistov prijať pacientov do 20 dní od objednania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies