Poslanci SaS neuspeli s návrhom na zvýhodnenie ľudí pracujúcich v nedeľu

NETKY.SK • 15 Október 2014, 17:39 • 2 min
Poslanci SaS neuspeli s návrhom na zvýhodnenie ľudí pracujúcich v nedeľu

BRATISLAVA - Poslanci opozičnej SaS Jozef Mihál a Jana Kiššová neuspeli so svojimi návrhmi na zmeny v Zákonníku práce. Nimi pripravenú novelu zákonníka dnes poslanci Národnej rady (NR) SR nepostúpili do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Dvojica opozičných poslancov navrhovala okrem iného zrušenie minimálnych mzdových nárokov, zmeny vo filozofii odstupného, ako aj zavedenie mzdového zvýhodnenia pre ľudí pracujúcich v nedeľu. 
     

Návrh bol podľa predkladateľov úplne novou, zoštíhlenou pracovnoprávnou normou a alternatívou k súčasnému Zákonníku práce, ktorý je podľa nich považovaný za jednu z najväčších bŕzd tvorby nových pracovných miest na Slovensku. "Návrh spružňuje zamestnávanie a jednotlivé formy pracovnoprávnych vzťahov, a to vrátane procesu skončenia pracovného pomeru," tvrdili poslanci.
     

Nároky zamestnanca stanovili tak, aby pri skončení pracovného pomeru zamestnanca výpoveďou zo strany zamestnávateľa neboli bariérou pri tvorbe nových pracovných miest a aby si zamestnávateľ nemusel tvoriť neprimerane vysoké rezervy finančných prostriedkov na pokrytie nárokov zamestnancov pri prípadnom prepúšťaní na úkor výšky miezd a iných zamestnaneckých benefitov.
     

Návrh Zákonníka práce mal tiež zvýhodniť tých zamestnancov, ktorí pracujú v nedeľu. Mali im byť priznané mzdové zvýhodnenia vo výške 25 % nad ich mzdu, zatiaľ čo pri súčasnej úprave musia pracovať za základnú mzdu bez nároku na akékoľvek mzdové zvýhodnenie. "Návrh rušil nepraktickú a zväzujúcu definíciu závislej práce, vďaka čomu práca podľa predkladaného Zákonníka práce bude rovnocennou alternatívou napríklad k samostatne zárobkovej činnosti," uviedli poslanci.
     

Úvod do Zákonníka práce tvorili v šiestich článkoch obsiahnuté základné zásady, na ktorých je pracovný kódex z dielne poslancov SaS postavený. "V porovnaní s doterajšou úpravou sú z nich vypustené viaceré nadbytočné a nič nehovoriace proklamatívne ustanovenia," dodali. Návrh napríklad obsahoval základné ustanovenia o pracovnom pomere, najmä o uzatváraní zmlúv, ako aj pracovnom pomere na dobu určitú, ktorý podľa opozičných poslancov možno dohodnúť najdlhšie na päť rokov a možno ho predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci piatich rokov najviac päťkrát.
     

Návrh okrem iného upravoval aj skončenie pracovného pomeru, hromadné prepúšťanie, ustanovenia o pracovnom čase a dobe odpočinku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona