Poslanci SaS chcú zvýhodniť zamestnancov, ktorí pracujú v nedeľu

NETKY.SK • 13 Október 2014, 15:29 • 2 min
Poslanci SaS chcú zvýhodniť zamestnancov, ktorí pracujú v nedeľu

BRATISLAVA - Poslanci opozičnej SaS Jozef Mihál a Jana Kiššová chcú zásadné zmeny v Zákonníku práce. Navrhujú zrušenie minimálnych mzdových nárokov, zmeny vo filozofii odstupného, ako aj zavedenie mzdového zvýhodnenia pre ľudí pracujúcich v nedeľu.

slovakia

left justify in out

O návrhu na vydanie Zákonníka práce z dielne SaS má rokovať parlament, schôdza začína v utorok (14.10.).
     

Predložený návrh je podľa predkladateľov úplne novou, zoštíhlenou pracovnoprávnou normou a alternatívou k súčasnému Zákonníku práce, ktorý je podľa nich považovaný za jednu z najväčších bŕzd tvorby nových pracovných miest na Slovensku. "Návrh spružňuje zamestnávanie a jednotlivé formy pracovnoprávnych vzťahov, a to vrátane procesu skončenia pracovného pomeru," tvrdia poslanci.
     

Nároky zamestnanca stanovili tak, aby pri skončení pracovného pomeru zamestnanca výpoveďou zo strany zamestnávateľa neboli bariérou pri tvorbe nových pracovných miest a aby si zamestnávateľ nemusel tvoriť neprimerane vysoké rezervy finančných prostriedkov na pokrytie nárokov zamestnancov pri prípadnom prepúšťaní na úkor výšky miezd a iných zamestnaneckých benefitov.
     

Návrh Zákonníka práce má tiež zvýhodniť tých zamestnancov, ktorí pracujú v nedeľu. Má im byť priznané mzdové zvýhodnenie vo výške 25 % nad ich mzdu, zatiaľ čo pri súčasnej úprave musia pracovať za základnú mzdu bez nároku na akékoľvek mzdové zvýhodnenie. "Predložený návrh ďalej ruší nepraktickú a zväzujúcu definíciu závislej práce, vďaka čomu práca podľa predkladaného Zákonníka práce bude rovnocennou alternatívou napríklad k samostatne zárobkovej činnosti," uviedli poslanci.
     

Úvod do Zákonníka práce tvoria v šiestich článkoch obsiahnuté základné zásady, na ktorých je pracovný kódex z dielne poslancov SaS postavený. "V porovnaní s doterajšou úpravou sú z nich vypustené viaceré nadbytočné a nič nehovoriace proklamatívne ustanovenia," dodali.
     

Návrh napríklad obsahuje základné ustanovenia o pracovnom pomere, najmä o uzatváraní zmlúv, ako aj pracovnom pomere na dobu určitú, ktorý podľa návrhu opozičných poslancov možno dohodnúť najdlhšie na päť rokov a možno ho predĺžiť alebo opätovne dohodnúť v rámci piatich rokov najviac päťkrát.
     

Návrh okrem iného upravuje aj skončenie pracovného pomeru, hromadné prepúšťanie, či ustanovenia o pracovnom čase a dobe odpočinku.
     

Zákonodarcovia navrhujú, aby ich Zákonník práce nadobudol účinnosť od 1. januára 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies