Poslanci sa pýtali, či mesto mohlo ešte spor o PKO vyhrať

NETKY.SK • 4 Február 2016, 14:50 • 2 min
Poslanci sa pýtali, či mesto mohlo ešte spor o PKO vyhrať

BRATISLAVA – Kauza bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) sa pre procesnú vec mala vrátiť na Krajský súd v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Vlani v októbri tak rozhodol Najvyšší súd SR, na ktorom mesto po tom, čo opäť prehralo spor s Henbury Development, podalo dovolanie. Medzi poslancami bratislavského mestského zastupiteľstva preto vznikli dohady, či Bratislava predsa len spor o PKO nemohla ešte vyhrať. V decembri totiž mesto budovy PKO predalo spoločnosti Henbury Development a uzavrelo tak mimosúdnu dohodu, podľa ktorej obe strany stiahli všetky súdne podania.

 

„Ide o procesnú výtku krajského súdu. Najvyšší súd SR mu vytýka zle formulovanú a zle zdôvodnenú otázku. Nejde o meritórnu vec,“ uviedol na pravú mieru primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že sa to vôbec netýka toho, či by mesto v spore uspelo.

 


Najvyšší súd SR ešte 27. októbra 2015 rozhodol v dovolacom konaní a zrušil rozsudok Krajského súdu v Bratislave, ktorý v októbri 2014 dal za pravdu vlastníkovi pozemkov pod PKO, spoločnosti Henbury Development a vrátil vec na nové konanie. Pre agentúra SITA to potvrdil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Mesto a investor sa však v závere minulého roka dohodli na mimosúdnom urovnaní vzájomných sporov, konanie na súde sa tak zastaví.

 

„Krajský súd v Bratislave v tejto chvíli eviduje v predmetnej veci doručenie späťvzatia návrhu vo veci samej od navrhovateľa, ku ktorému sa odporca na základe výzvy súdu vyjadril, že so späťvzatím súhlasí, Krajský súd v Bratislave vydá uznesenie, ktorým v zmysle zákona pripustí späťvzatie návrhu vo veci samej, zruší rozsudok súdu 1. stupňa a konanie zastaví,“ vysvetlil Adamčiak.


Budovy bratislavského PKO predalo mesto koncom minulého roka vlastníkovi pozemkov, na ktorých niekdajší kultúrny stánok stál, spoločnosti Henbury Development. Rozhodli o tom 10. decembra 2015 bratislavskí mestskí poslanci, o týždeň neskôr primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal uznesenie podpísal. Hlavným argumentom radnice pri predaji PKO bolo, že mesto a investor takto urovnajú svoje spory týkajúce sa PKO a investor už nebude od radnice vymáhať nároky, práva a pohľadávky za vyše 43 miliónov eur.

 

Predseda najväčšieho poslaneckého klubu v bratislavskom mestskom zastupiteľstve Ján Budaj v tom nevidí celkom čistú hru, myslí si, že mesto mohlo s dovolaním na najvyššom súde predsa len uspieť.

 

„Chceme, aby sa o tom na zastupiteľstve podala informácia. Ak sa 10. decembra vnútilo poslancom hlasovanie o mimosúdnej dohode na tému súdu, ktorý už vtedy mesto vyhrávalo, tak išlo o nejaký druh podvodu alebo zavádzania,“ domnieva sa Budaj.

 

V úvode dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva preto od primátora Nesrovnala požadoval informáciu o tom, ako teda Najvyšší súd SR rozhodol. Mestskí poslanci však jeho snahu nepodporili, zaradenie bodu o PKO do programu neschválili. Primátor Nesrovnal trvá na tom, že išlo len o procesnú chybu. Navyše dodáva, že o všetkom sa dozvedeli až 7. januára.


Niekdajší kultúrny stánok na nábreží Dunaja je už dnes takmer zrovnaný so zemou. Investor začal búrať koncom minulého roka. Na jeho mieste vyrastie planetárium a mediatéka. Postaviť ich tu má investor v rámci svojho developerského projektu Riverpark II. Práve vybudovanie kultúrneho a vzdelávacieho centra na nábreží bolo jednou z podmienok mesta pri rokovaniach o predaji PKO. V zmluve s mestom sa investor tiež zaväzuje, že na vlastné náklady zrevitalizuje Dunajskú promenádu vrátane zachovania balustrádneho múrika, vybuduje tu námestie, chýbať nebude ani cyklotrasa či nový mobiliár.

 

Splnenie záväzkov investora si mesto v zmluve poistilo, ak v stanovenom termíne firma nevybuduje to, k čomu sa zaviazala, hrozí jej pokuta. V prípade, že investor v stanovenom termíne nezrevitalizuje nábrežie, mesto od neho bude pýtať 4,3 milióna eur. Nevybudovanie mediatéky by ho stálo jeden milión eur, ak nepostaví planetárium, mesto od neho bude pýtať päť miliónov eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona