Poslanci sa pustili do rozpočtu, zákon roka predstavil Kažimír

NETKY.SK • 5 December 2013, 16:54 • 2 min
Poslanci sa pustili do rozpočtu, zákon roka predstavil Kažimír

BRATISLAVA – Diskusia o zákone roka sa v Národnej rade (NR) SR práve začala. Návrh štátneho rozpočtu na rok 2014 plénu predstavil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Verím, že rok 2014 bude obratom v ekonomickom raste Slovenska, aj v situácii na trhu práce," uviedol Kažímír v parlamente. Zároveň doplnil, že vláda veľmi zodpovedne pristupuje ku konsolidácii. "Všetci si uvedomujeme nutnosť ozdraviť verejné financie," zdôraznil Kažimír s tým, že kľúčovým cieľom pre budúci rok je dostať SR z procedúry nadmerného deficitu.

Očakáva, že k rozpočtu sa rozprúdi dlhá diskusia, ktorej chce pozorne načúvať. On sám rozpočet predstavoval viac ako pol hodinu. Platí však podľa neho, že ide o plán, ktorý prejde v budúcom roku mnohými skúškami. "Ale kľúčové je doručiť výsledok, lebo každý bič na konci plieska," dodal.

Deficit verejných financií by sa tak mal na základe návrhu rozpočtu v budúcom roku znížiť na 2,64 % hrubého domáceho produktu (HDP). V situácii nezmenených politík, teda bez dodatočných legislatívnych opatrení, by schodok podľa rezortu financií dosiahol 4,3 %. Veľkosť týchto opatrení tak budúci rok dosahuje 1,6 % HDP.

K pôvodnému vládnemu návrhu finančný výbor parlamentu pripravil viacero zmien, súvisiacich s novými zlepšenými daňovými prognózami. Upravený návrh rozpočtu počíta v budúcom roku s hotovostným deficitom 3,284 miliardy eur pri príjmoch 14,108 miliardy eur a výdavkoch 17,392 miliardy eur. Pôvodný materiál predpokladal vyšší schodok na úrovni 3,386 miliardy eur, nižšie príjmy 13,837 miliardy eur aj výdavky 17,223 miliardy eur.

Dodatočne sa zvýšia výdavky v kapitole ministerstva školstva o 30 miliónov eur na plnenie nových kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Rezort zdravotníctva získa na poistné platené štátom viac o 52,4 milióna eur. Výdavky na sociálne služby v kapitole ministerstva práce sa zvyšujú o 10 miliónov eur, rezort dopravy zase získa ďalších 91,8 milióna eur na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest.

Správa štátnych hmotných rezerv potrebuje 100 miliónov eur na DPH súvisiacu s vytváraním nového modelu financovania núdzových zásob ropy. Slovenská akadémia vied (SAV) zase dostane dodatočných 3,1 milióna eur na nový biomedicínsky vedecký park.

Najviac bude mať budúci rok podľa návrhu rozpočtu k dispozícii ministerstvo dopravy, a to 2,257 miliardy eur. Výdavky rezortu práce sú plánované na úrovni 2,111 miliardy eur a ministerstva vnútra v objeme 2,018 miliardy eur. Rezort školstva očakáva výdavky 1,482 miliardy eur, ministerstvo zdravotníctva 1,304 miliardy eur a agrorezort 1,108 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies