Poslanci sa najbližšie na rokovaní zídu vo štvrtok popoludní

NETKY.SK • 12 Október 2011, 18:27 • 2 min
Poslanci sa najbližšie na rokovaní zídu vo štvrtok popoludní

Poslanci sa najbližšie na rokovaní zídu vo štvrtok popoludní

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR sa najbližšie na rokovaní stretnú vo štvrtok 13. októbra popoludní. "O jednej budú mať poslanecké kluby zasadnutie a o druhej budeme pokračovať podľa dohody poslaneckých klubov v rokovaní Národnej rady," uviedol pre TASR podpredseda parlamentu a šéf Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že dnes sa budú konať len stranícke rokovania.
Utorkové (11.10.) rokovanie parlamentu skončilo pádom vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Poslanci Národnej rady SR totiž neschválili rozšírenie dočasného eurovalu a kabinetu tak nevyslovili dôveru. Za záchranný mechanizmus zahlasovalo len 55 poslancov, potrebných bolo minimálne 76 hlasov.
Odporcov eurovalu v radoch koalície nepresvedčili ani prosby premiérky, ktoré im adresovala tesne pred hlasovaním. "Ja vás prosím, dôverujte tejto vláde, že narába zodpovedne s verejnými financiami, že nezneužije ani na sekundu ťažko zarobené peniaze daňových poplatníkov. Záujem a dôveryhodnosť SR je to najcennejšie čo máme a čo ponúkame," povedala poslancom.
Slovensko tak ako jediná krajina eurozóny neschválila euroval. Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v priebehu dnešného dňa povedal, že záchranný mechanizmus schváli parlament na druhý pokus pravdepodobne ešte tento týždeň.
Téma eurovalu sa podľa neho na Slovensku príliš spolitizovala. "Je to ťažká a nepopulárna téma, na ktorej sa pomerne ľahko populisticky vytĺka politický kapitál. Populizmus je vždy škodlivý, bez ohľadu na to, či ide o ľavicový alebo eurovalový populizmus," odkázal koaličnej SaS. Podľa ministra sa však nedá byť v eurozóne a inkasovať z nej iba výhody bez toho, aby sme sa zároveň nepodieľali na nákladoch riešenia jej problémov.
Spojenie hlasovania o eurovale s hlasovaním o dôvere vláde presadila premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Ako oznámila, nepodarilo sa nájsť kompromis medzi SaS a zvyškom koalície ani po ponuke, že liberáli dostanú právo veta na jednotlivé pôžičky pre zadlžené krajiny aj možnosť slobodnej zelenej karty na schválenie trvalého eurovalu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies