Poslanci rozšírili zoznam pamätných dní, spomínať budeme na baníkov aj EÚ

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:13 • 2 min
Poslanci rozšírili zoznam pamätných dní, spomínať budeme na baníkov aj EÚ

Poslanci rozšírili zoznam pamätných dní, spomínať budeme na baníkov aj EÚ

slovakia

left justify in out

img

Slovenský kalendár sa od apríla budúceho roku rozšíri o dva pamätné dni. Poslanci Národnej rady SR dnes totiž 129 hlasmi schválili novelu zákona opozičného poslanca Vladimíra Jánoša (Smer-SD), ktorý stanovuje 10. august za pamätný Deň obetí banských nešťastí. Okrem toho prešiel aj pozmeňovací návrh koaličných poslancov, na základe ktorého sa 1. máj stane Pamätným dňom pristúpenia Slovenskej republiky k EÚ.
      Jánoš zdôvodnil svoju iniciatívu tým, že je potrebné si dôstojným spôsobom uctiť pamiatku baníkov, ktorí tragicky zahynuli pri výkone svojho povolania. Návrhom zákona reagoval na najväčšiu banskú tragédiu v dejinách slovenského baníctva, ktorá sa stala 10. augusta minulého roku v bani Handlová. Zahynulo vtedy 20 baníkov.
      V uvedený pamätný deň si bude Slovensko pripomínať celkovo viac ako 470 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne horná Nitra a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na území Slovenska.
      Na margo pamätného dňa vstupu SR do EÚ koaliční poslanci argumentovali tým, že spomedzi súčasných pamätných dní sa ani jeden celkom otvorene nehlási k Európe, európskemu hodnotovému priestoru, v ktorom občania SR žijú svoj každodenný život. Ustanovenie 1. mája za takýto pamätný deň je podľa nich signálom NR SR k európskym štruktúram o našom úprimnom postoji k myšlienke európskej integrácie, a to napriek ráznemu postoju k nezodpovednej politike Grécka. "Ten mnohí predstavitelia EÚ interpretujú ako nízku lojalitu Slovenska k jej inštitúciám," uvádza sa v dôvodovej správe pozmeňovacieho návrhu.
      Koaliční poslanci sú presvedčení, že ustanovením 1. mája ako pamätného dňa vstupu SR do únie sa neoslabuje, ale naopak, rozširuje tradícia tohto dňa ako Sviatku práce. "Práve náš vstup do EÚ bol totiž impulzom pre rýchly rast pracovných príležitostí pre občanov Slovenska," argumentujú.
      Diskusia o baníkoch sa dnes nevyhla ani emotívnym vystúpeniam. Poslanec Igor Matovič (SaS) v rozprave zdôraznil, že vtedy vládny Smer-SD "zneužil situáciu a hyenisticky sa správal", keď sa stala tragédia v Handlovej. Povedal, že keď sa pozostalí začali búriť a hovoriť o tom, že k nehode došlo za pochybných okolností a že nie všetko bolo v súlade s technickými normami, tak Robert Fico (Smer-SD) všetkým príbuzným zatvoril ústa miliónovým odškodným. "Pri ostatných obetiach baníckych nešťastí takto nepostupoval. Baníkom, ktorí zahynuli pri individuálnych tragédiách, nedal ani korunu. Vykašľal sa na nich, lebo si pri nich nemohol robiť volebnú kampaň," povedal Matovič.
      Podľa vlastných slov pozostalým odškodné nezávidí, ale myslí si, že si ho zaslúžili aj príbuzní ostatných obetí pracovných úrazov. "Miesto toho predošlá vláda rozkradla peniaze a robila si reklamu len v tomto jedinom prípade," dodal.
      Viliam Jasaň (Smer-SD) vzápätí Matoviča vyzval, aby prestal urážať a skúsil už povedať niečo normálne. Pripomenul, že keď mal za vlády Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) nehodu autobus s pútnikmi neďaleko Úhornej (zahynulo 12 ľudí), nikto okrem starostky obce pozostalým nepomohol. "Prestaňte už urážať Roberta Fica, už to naozaj preháňate. To, čo tu stvárate, nemá v tomto parlamente obdobu," odkázal Matovičovi.
      Poslanec Smeru-SD a exminister obrany Jaroslav Baška Matovičovi pripomenul aj iné problémy, ktoré musela Ficova vláda riešiť. "Bol to napr. výbuch vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky. Vláda tiež rozhodla o odškodnení a vtedy to nebolo pred voľbami," upozornil.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies