Poslanci rozhodli: Obchody budú počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 11:24 • 2 min
Poslanci rozhodli: Obchody budú počas sviatkov a dní pracovného pokoja zatvorené

BRATISLAVA - Obchody na Slovensku budú zatvorené počas viacerých štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja. Počíta s tým novela Zákonníka práce, ktorú pripravila skupina koaličných poslancov. Dnes ju definitívne schválil parlament.

slovakia

left justify in out

Celkovo mali doteraz zamestnanci v maloobchode voľno 3,5 dňa. Počet týchto dní sa po novom rozšíri. "V záujme ochrany zamestnancov sa v súlade s kultúrnymi tradíciami SR ustanovujú dni, počas ktorých nie je možné nariadiť a ani dohodnúť so zamestnancom prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi vrátane s ním súvisiacich prác," zdôvodnili predkladatelia návrhu.

 

Týmito dňami budú: 1. január, 6. január, Veľký piatok, Veľkonočná nedeľa, Veľkonočný pondelok počas celého dňa, 1. máj, 8. máj, 5. júl, 29. august, 1. september, 15. september, 1. november, 17. november, 24. december po 12. hodine, 25. december a 26. december. Výnimku budú mať len tie prevádzky, ktoré sú nevyhnutné na zabezpečenie potrieb obyvateľstva a budú vymedzené v zákone.

 

V prípade zatvorenia obchodov počas Veľkonočného pondelka pôvodne poslanci počítali so zatvorením obchodov len do 14. hodiny. Parlament však schválil pozmeňujúci návrh Ľuboša Blahu (Smer-SD) a obchody budú v tento pondelok zatvorené celý deň.

 

Schválením ďalšieho pozmeňujúceho návrhu Mariána Kéryho (Smer-SD) sa upraví maloobchodný predaj aj počas 8. mája a 1. septembra, kedy bude platiť výnimka na predaj kvetov a 1. novembra má tiež platiť výnimka na predaj kvetov a predmetov určených na výzdobu hrobového miesta.

 

Zatvorenie obchodov počas sviatkov nebude mať podľa koalície negatívne dopady

Zatvorenie obchodov počas štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja nebude mať žiadne ekonomické dopady na zamestnávateľov ani obchodníkov. Presvedčení sú o tom koaliční poslanci, ktorí pripravili novelu Zákonníka práce. Dnes ju definitívne schválil parlament. Platiť začne od 1. júna tohto roka. Pôvodne mala platiť od 1. mája, ale poslanci schválili pozmeňujúci návrh z výborov.

 

"Návrh rešpektoval všetky pripomienky zamestnávateľov a obchodníkov a je výsledkom konsenzu. Nebude mať ekonomické dopady ani pre zamestnávateľov, ani pre obchodníkov a zamestnancov. Zhodli sa na tom odborové aj zamestnávateľské zväzy," povedal na dnešnej tlačovej konferencii poslanec Ján Podmanický (Smer-SD).

 

Po novom sa tak rozšíri okruh sviatočných dní, kedy budú mať zamestnanci v maloobchode voľno, pretože obchody budú zatvorené. "Títo zamestnanci za tieto voľné dni dostanú zaplatené tak, ako to patrí každému zamestnancovi, ktorý je počas sviatku doma," doplnil Podmanický. Zároveň je presvedčený, že ľudia sa pred voľnými dňami predzásobia a nakúpia pár dní vopred. Taktiež sa neobáva ani ohrozenia brigádnickej práce. "Samotní zamestnávatelia avizovali, že je nedostatok pracovných miest. Skôr je opačný trend, že v tomto sektore je nedostatok pracovníkov. Brigádnická práca študentov je veľmi flexibilná, môžu pracovať v iných službách. Predpokladáme, že veľká časť brigádnikov, ktorí pracovali v maloobchode, si budú hľadať inú prácu," očakáva Podmanický. V súvislosti s úvahami o rozšírení voľna aj na ďalšie dni, napríklad na nedele, dodal, že návrhy je potrebné prijímať na základe zhody. "Môžeme v budúcnosti ešte uvažovať o ďalších zmenách. Každý návrh sa musí prijímať v určitom konsenze. Aplikačná prax ukáže, ako sa zmeny prejavili," dodal Podmanický.

 

Poslankyňa Edita Pfundtner (Most-Híd) skonštatovala, že prijatím zákona nastane dobrá sociálna zmena. "V maloobchode pracuje viac ako 200.000 zamestnancov, z toho dve tretiny sú ženy, tak chceme dopriať čas na oddych a regeneráciu aj týmto pracovníkom," podotkla Pfundnter.

 

Zákon v pléne okrem koaličných strán podporili aj niektorí opoziční poslanci. Za jeho prijatie hlasovala väčšina poslancov hnutia OĽaNO-NOVA, ale aj hnutie Sme rodina či ĽSNS. Proti boli poslanci SaS. "Myslíme si, že tento zákon je veľmi dobrý a získal širokú podporu. Pre nás je priorita rodina. Pre nás je podstatné sa pozrieť na tento návrh zákona aj očami detí, ktoré majú právo byť cez sviatky so svojimi rodičmi," doplnil poslanec Tibor Bernaťák (SNS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies