Poslanci rozhodli, občania nemôžu na ochranu života používať dlhé strelné zbrane

NETKY.SK • 8 December 2016, 17:44 • 2 min
Poslanci rozhodli, občania nemôžu na ochranu života používať dlhé strelné zbrane

BRATISLAVA - Občania SR nedostanú možnosť používať na ochranu života, zdravia a majetku okrem krátkych strelných zbraní aj dlhé. Plénum NR SR dnes totiž nepodporilo návrh novely zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorý predložili poslanci ĽSNS.

slovakia

left justify in out

Súčasný zákon hovorí, že na zabezpečenie ochrany osoby a majetku slúžia skupiny zbrojných preukazov A a B. Tie oprávňujú držiteľov na držanie, prípadne aj nosenie výlučne krátkych strelných zbraní. "Zhoršovanie bezpečnostnej situácie a s ním spojená potreba účinnejšej ochrany životov, zdravia a majetku obyvateľov vyvoláva verejný tlak na rozšírenie možnosti použiť na obranu zbraň, ktorá bude čo najlepšie prispôsobená fyzickým danostiam a schopnostiam majiteľa," tvrdili autori novely.

 

Podľa ich slov potreba účinnej ochrany vyvoláva v kruhoch odbornej verejnosti aj diskusiu o vhodnosti, resp. o dostatočnej účinnosti krátkych zbraní najmä pri ochrane a obrane majetku alebo pri útoku viacerých útočníkov. Najjednoduchšou možnosťou, ako občanom poskytnúť efektívnejšie zbrane na ochranu, je preto podľa ĽSNS poskytnúť im možnosť na tento účel využívať aj dlhé strelné zbrane. Tieto v súčasnosti možno používať výlučne na športové účely alebo v poľovníctve.

 

Kotlebovci neuspeli ani s návrhom novely zákona o odpadoch, ktorá mala obmedziť používanie jednorazových plastových tašiek, vreciek, tanierov, pohárov a príborov. Poslanci ĽSNS žiadali zakázať ich predaj či bezplatný výdaj v obchodoch. Do zákona malo pribudnúť obmedzenie, podľa ktorého "distribútorovi, ktorý distribuuje tovary konečnému spotrebiteľovi, sa zakazuje predávať alebo bezplatne poskytovať spotrebiteľovi jednorazové plastové tašky a vrecká do hrúbky 0,05 milimetra, jednorazové plastové poháre, taniere a príbory". Zákaz sa nemal vzťahovať na biologicky rozložiteľné materiály.

 

Do tretice ĽSNS neprešiel ani návrh na zmenu Ústavy SR, ktorým chceli "vytvoriť ústavné predpoklady pre obnovenie zvrchovanosti (suverenity) Slovenskej republiky". Tú podľa nich Slovensko stratilo po vstupe do Európskej únie v roku 2004. Obnoviť suverenitu chcela ĽSNS vypustením vety z ústavy, ktorá hovorí: "Právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky."

 

Zvrchovanosť je podľa ĽSNS jedným zo základných ústavných princípov a pilierov na ktorých musí stáť Slovenská republika. "Jej dôležitosť dokazuje fakt, že je ustanovená hneď v prvom článku, v prvom odseku a v prvej vete Ústavy SR," zdôraznili kotlebovci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona