Poslanci rokujú o otvorení 2.piliera, opozícia je proti tomuto kroku vlády

NETKY.SK • 29 Január 2015, 10:47 • 2 min
Poslanci rokujú o otvorení 2.piliera, opozícia je proti tomuto kroku vlády

BRATISLAVA – Poslanci odštartovali dnešný rokovací deň diskusiou o otvorení 2. dôchodkového piliera. Rezort práce do parlamentu predložil návrh, aby plénum právnu normu, ktorá má umožniť sporiteľom z kapitalizačného piliera vystúpiť, schválilo v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Vláda v novele zákona o starobnom dôchodkovom sporení navrhuje, aby mohli sporitelia vystúpiť z 2. piliera v období od 15. marca do 15. júna tohto roka. "Ukazuje sa, že pre veľkú časť sporiteľov v 2. pilieri je účasť nevýhodná. Na základe prvých ponúk starobných dôchodkov sa ukazuje korektné umožniť sporiteľom prehodnotiť svoju účasť v 2. pilieri," zdôvodnil na úvod tretieho rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady (NR) SR minister práce Ján Richter (Smer-SD).

 

Zároveň uviedol, že je potrebné prerokovať návrh na otvorenie 2. piliera v skrátenom režime. "Vzhľadom na avizované otvorenie , logickým záverom pre sporiteľov, ktorí síce splnili podmienky na vyplácanie dôchodkov z 2. piliera, ale preferujú vystúpenie z neho, bude odloženie dohodnutia výplaty dôchodku s príslušnou poisťovňou, respektíve dôchodkovou správcovskou spoločnosťou. Títo sporitelia tak nebudú mať do otvorenia 2. piliera prístup k časti dôchodkových príjmov, čím môže byť ohrozené ich základné právo na primerané zabezpečenie v starobe," doplnil Richter s tým, že ak by sa o právnej norme rokovalo v riadnom legislatívnom procese, predĺžil by sa tento nežiaduci stav. "Preto predkladám návrh na skrátené legislatívne konanie," zdôvodnil Richter.

 

Opozícia je však zásadne proti otvoreniu kapitalizačného piliera. Poslanec KDH Július Brocka je presvedčený, že vláda potrebuje peniaze sporiteľov na to, aby mohla pripravovať sociálne balíky. "Robert Fico odštartoval volebnú kampaň a niekto ju musí zaplatiť. Ten prvý balík zaplatili daňoví poplatníci, ten druhý zaplatia sporitelia. Je to falošná a nebezpečná hra s dôverou občanov," vyhlásil v pléne Brocka.

 

Poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník je presvedčený, že vláda Roberta Fica dlhodobo poškodzovala 2. pilier, a preto majú v súčasnosti prví sporitelia nízke dôchodky. "Vláda ani nemá inú možnosť ako otvoriť 2. pilier, pretože to je následok jej klamstiev a poškodzovania 2. piliera. Robert Fico trikrát brutálne oklamal ľudí, poškodzoval 2. pilier a pripravil ho o obrovské peniaze," povedal Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies