Poslanci rokovali včera o návrhu rozpočtu, pokračovať budú i vo štvrtok

NETKY.SK • 19 November 2015, 08:55 • 2 min
Poslanci rokovali včera o návrhu rozpočtu, pokračovať budú i vo štvrtok

BRATISLAVA – Poslanci NR SR ukončili včera v parlamente rokovaním o návrhu zákona roka, teda o štátnom rozpočte na rok 2016. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý vymenoval niekoľko oblastí, v ktorých podľa neho neboli urobené dostatočné reformy.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že na reforme štátnej správy mal štát ušetriť 700 miliónov eur. "To, čo bolo na tejto reforme vidieť, že to bolo čisté politikum. Vláda nemala ochotu urobiť veci, ktoré by znížili výdavky na verejnú správu," tvrdí Beblavý. Tiež uviedol, že vláda plánovala aj lepšie zdaňovanie majetku. "Pán minister financií sľuboval opakovane lepšiu a spravodlivejšiu daň z nehnuteľností. Ale nedočkali sme sa jej," uviedol Beblavý. Pripustil však, že sa zlepšil výber dane z pridanej hodnoty (DPH).

 

"Úspešnosť výberu klesala od roku 2005 až 2006. Za druhej vlády Roberta Fica sa podarilo pokles zastaviť. To je zásluha, ktorú netreba spochybňovať. Dosiahlo sa to nie za cenu chytrejšieho systému, ale za cenu oveľa vyššej buzerácie všetkých podnikateľov, za cenu dlhodobo otvorených kontrol, a tým aj za cenu zhoršovania podnikateľského prostredia," tvrdí opozičný poslanec s tým, že vláde sa nepodarilo zaviesť ani spoločný výber daní a odvodov, teda projekt UNITAS. "Namiesto toho máme za 100 miliónov nový informačný systém. Keď som sa pýtal, akú má pridanú hodnotu, tak mi šéf finančnej správy nedokázal dať presvedčivú odpoveď," tvrdí Beblavý. Preto si myslí, že Slovensko po štyroch rokoch potrebuje zmenu. "Mali by sme predovšetkým smerovať k nižším daniam pre bežných ľudí, živnostníkov a malých podnikateľov. To, že sa to nedá v časoch, keď premiér vyhlási, že máme milióny na sociálne balíčky, je nepredstaviteľné," doplnil s tým, že najväčšiu kritiku by si vyslúžilo školstvo, ktoré podľa neho potrebuje najzásadnejšiu reformu. "V tomto rozpočte ju nerobíme," dodal Beblavý.

 

Na záver dnešného dňa predložil pozmeňujúci návrh Daniel Duchoň (Smer-SD). Navrhuje upraviť daňové príjmy štátneho rozpočtu z dôvodu lepšieho výberu DPH o 200 miliónov eur a spotrebných daní o 50 miliónov eur počas budúceho roka. "V kapitole Všeobecná pokladničná správa sa z dôvodu zvýšenia daňových príjmov zvyšujú výdavky o 250 miliónov eur. Vytvára sa rezerva na zlepšenie výberu daní o 150 miliónov eur a zvyšuje sa rezerva na významné investície o 100 miliónov eur na 175,7 milióna eur," priblížil Duchoň.

 

Do rozpravy je písomne prihlásený ešte Jozef Kollár (nezaradený). Vo štvrtok (19.11.) sa budú môcť poslanci do rozpravy prihlásiť ešte ústne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona