Poslanci rokovali o zmenách v bankovom odvode, od roku 2021 sa počíta s nulovou sadzbou

NETKY.SK • 6 September 2016, 15:29 • 2 min
Poslanci rokovali o zmenách v bankovom odvode, od roku 2021 sa počíta s nulovou sadzbou

BRATISLAVA - Poslanci v úvode deviatej schôdze NR SR rokovali o návrhu novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií. Podľa návrhu sa má ponechať sadzba osobitného odvodu bánk na kalendárne roky 2017 až 2020 na súčasnej úrovni koeficientu 0,2 % zo základu pre výpočet odvodu.

slovakia

left justify in out

Od roku 2021 už návrh počíta s nulovou sadzbou odvodu. Návrh novely zároveň ruší ustanovenia o tzv. degresii sadzby bankového odvodu v závislosti od dosiahnutia sumy uhradeného odvodu a úrovne definovaného ukazovateľa, ktorým je podiel uhradených odvodov na celkových aktívach bankového sektora SR.


Eduard Heger z OĽaNO v rámci rozpravy k tejto novele spochybnil opodstatnenosť návrhu. Ak krajina neočakáva ďalšiu krízu, tak nie je podľa neho systémové pokračovať v zvýšenom odvode pre banky. „Chceme viac zobrať tým, ktorí vyvážajú svoje zisky do zahraničia,“ reagoval Jaroslav Paška zo strany SNS. Minister financií Peter Kažimír doplnil, že Európska centrálna banka konštatuje, že tento návrh neovplyvňuje stabilitu bankového sektora na Slovensku.


Jozef Mihál zo strany SaS v rámci rozpravy uviedol, že bankový odvod má slúžiť na zábezpeku v prípade krachu banky. Takýmto spôsobom sa už od roku 2012 vyzbieralo podľa neho zhruba 750 mil. eur a teda pri tejto sume mal výber skončiť, no mechanizmus pokračuje. "Banky si to samozrejme schovajú do poplatkov, ktoré platia občania aj podnikatelia,“ upozornil Mihál. Ladislav Kamenický zo strany Smer-SD však namietal. "Nerobme si ilúzie, že keď odvod znížime, že banky znížia aj svoje poplatky," povedal Kamenický.


Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý poznamenal, že týmto návrhom je ohrozená banková konkurencia na Slovensku. Zdaňovanie bánk síce podľa neho prináša krátkodobý finančný výnos, avšak dlhodobo je prekážkou, môže to ohroziť príchod novej konkurencie, resp. hrozí odchod niektorých hráčov. Podľa Beblavého nie je žiaduca situácia, keď tu ostanú zhruba tri štyri banky. "To je pre spotrebiteľov najhoršie,“ dodal Beblavý.


Podľa Kažimíra si Slovensko na začiatku tisícročia vyriešilo hriechy minulosti z deväťdesiatych rokov. Krachujúce banky sa oddlžili. „Nikto nám nepomohol a dodnes je to zarátané vo verejnom dlhu. Toto máme za sebou a dnes máme veľmi zodpovedný prístup budovania rezervy,“ poznamenal Kažimír.

 

Vo finále bude táto rezerva podľa neho tvoriť sumu zhruba 1,3 mld. eur. Banky na Slovensku napriek tomu, že sú doma riadené, ale stále sú podľa Kažimíra prepojené so svojimi matkami, kde sú problémy jasne čitateľné. „Máme za sebou niekoľko rokov fungovania tohto odvodu a zisky a poplatkovú politiku to neovplyvnilo tak fatálne, ako sa pred rokmi predpovedalo,“ dodal Kažimír. Poslanci by mali o novele zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií hlasovať ešte v utorok podvečer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies