Poslanci ratifikovali novú európsku fiškálnu zmluvu

NETKY.SK • 18 December 2012, 12:25 • 2 min
Poslanci ratifikovali novú európsku fiškálnu zmluvu

Poslanci ratifikovali novú európsku fiškálnu zmluvu - Politika Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes takmer jednohlasne súhlasili s pristúpením Slovenska k novej európskej fiškálnej dohode, tzv. Zmluve o stabilite, koordinácii a správe v hospodárskej a meno

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes takmer jednohlasne súhlasili s pristúpením Slovenska k novej európskej fiškálnej dohode, tzv. Zmluve o stabilite, koordinácii a správe v hospodárskej a menovej únii. Zo 141 prítomných zákonodarcov za ňu hlasovalo 138. Dohoda schválená európskymi lídrami ešte v januári tohto roka sprísňuje fiškálne pravidlá pre jej signatárov. Medzinárodnú zmluvu ešte musí podpísať prezident SR Ivan Gašparovič.Zmluvné strany dohody, ktorú uzatvorili všetky členské krajiny EÚ s výnimkou Veľkej Británie a Českej republiky, sa zaväzujú hospodáriť s vyrovnaným alebo prebytkovým rozpočtom verejnej správy, pričom ročný štrukturálny deficit môže dosiahnuť maximálne 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ak je verejný dlh výrazne pod 60 % HDP a riziká spojené s dlhodobou udržateľnosťou verejných financií sú nízke, limit štrukturálneho deficitu sa posúva na najviac 1 % HDP.

Ak členský štát poruší tieto pravidlá, jedna alebo viacero ostatných zmluvných krajín predloží túto záležitosť Európskemu súdnemu dvoru (ESD), ktorého rozsudok je záväzný. Ak ho žalovaný nebude rešpektovať, iná zmluvná strana sa môže na súdnom dvore domáhať uloženia sankcií. Takáto sankcia však musí byť podľa zmluvy primeraná a nesmie presahovať 0,1 % HDP krajiny.

Verejný dlh štátov, ktoré pristúpia k novej dohode, by nemal prekročiť 60 % HDP. Ak už túto hranicu presiahol, krajina by mala znižovať svoj dlh o jednu dvadsatinu rozdielu voči referenčnej hodnote ročne. Zmluvné strany majú tiež v predstihu informovať európske inštitúcie o pripravovaných emisiách štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok.

Nová fiškálna zmluva bude prepojená s Európskym stabilizačným mechanizmom (ESM), ktorý začal fungovať na jeseň tohto roka. Poskytnutie akejkoľvek pomoci z trvalého eurovalu totiž bude viazané práve na ratifikáciu a zapracovanie zmluvy do vnútroštátnej legislatívy žiadateľského štátu.

Zmluvnými stranami sú členské štáty eurozóny, ako aj ďalšie štáty Európskej únie (EÚ), ktoré sa k nej rozhodnú pristúpiť. Platiť bude, ak ju ratifikuje minimálne 12 krajín, ktorých menou je euro. Pri naplnení tejto podmienky je dátum účinnosti stanovený pevne na 1. januára 2013. Zmluva neobsahuje možnosť odstúpenia od nej.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona