Poslanci prezidentovi nevyhovejú, ústavu kvôli sudcom do volieb nezmenia

NETKY.SK • 4 November 2015, 14:04 • 2 min
Poslanci prezidentovi nevyhovejú, ústavu kvôli sudcom do volieb nezmenia

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR nevyhovejú požiadavke prezidenta SR Andreja Kisku a nezmenia Ústavu SR v tomto volebnom období tak, aby funkcia sudcov zanikla automaticky po dosiahnutí konkrétneho veku.

slovakia

left justify in out

Opozícia síce navrhla takúto úpravu na blížiacu sa schôdzu NR SR, Smer-SD ju však nepodporí. Neplánuje totiž posunúť do druhého čítania žiadny nový návrh zákona. Schôdza, ktorá sa začne v utorok 10. novembra, bude tak posledná riadna v tomto volebnom období. Poslanci tam uzavrú všetky doteraz otvorené zákony a nové neprejdú. Plánovaná januárová schôdza tak zrejme nebude. Poslanci sa na nej zídu len vtedy, ak by prezident Kiska vrátil niektoré zákony na opätovné prerokovanie. Zísť sa môžu aj mimoriadne, ak by to niektoré strany iniciovali. O zmenách v harmonograme hovorilo poslanecké grémium, postup tam oznámil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Ten dosiaľ nevyhlásil termín parlamentných volieb. Mal by to však byť 5. marec.

 

Kiska žiadal začiatkom októbra poslancov o konanie ešte v tomto volebnom období. "Zástupcovia poslaneckých klubov sa zhodli na tom, že takúto novelu ústavy podporia. Prezident dnes podľa ústavy môže, ale nemusí odvolať sudcov, ktorí dovŕšili vek 65 rokov," informoval vtedy Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR. Opoziční poslanci z KDH a Mosta-Híd predložili na najbližšiu schôdzu návrh na zmenu ústavy, aby funkcia sudcu zanikla uplynutím kalendárneho roka, v ktorom sudca dosiahol vek 67 rokov. Prezidentovi mala stále ostať možnosť odvolať sudcu na návrh Súdnej rady v prípade, ak sudcovi zdravotný stav dlhodobo, najmenej počas jedného roka, nedovoľuje riadne vykonávať sudcovské povinnosti. Kiska o takejto zmene s poslancami hovoril 7. októbra. Väčšina parlamentných strán vtedy vyjadrila pripravenosť rokovať o zmene ústavy tak, aby hlava štátu nemusela sudcov odvolávať. Pellegrini údajne už vtedy avizoval, že zmenu zákona v tomto volebnom období asi už parlament neprijme.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies