Poslanci presadili zmeny v justícii a povinnú angličtinu v školách

NETKY.SK • 2 Február 2011, 07:52 • 2 min
Poslanci presadili zmeny v justícii a povinnú angličtinu v školách

Poslanci presadili zmeny v justícii a povinnú angličtinu v školách

slovakia

left justify in out

img

Diskusia o novele zákona o sudcoch a prísediacich najviac zamestnala poslancov Národnej rady SR počas prvého rokovacieho dňa 12. schôdze zákonodarného zboru. Plénum sa muselo právnou normou z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (SDKÚ-DS) opätovne zaoberať po tom, ako mu ju s pripomienkami vrátil prezident SR Ivan Gašparovič.
      Poslanci veto prelomili 80 hlasmi, keď kladne hlasoval aj poslanec Smeru-SD Igor Federič ako jediný z opozičných zákonodarcov. Tvrdí, že sa pomýlil a chcel hlasovať proti.
      Podľa schválenej právnej normy sa budú od mája voľné miesta sudcov obsadzovať výlučne výberovým konaním, a to nielen na okresných súdoch, ktoré mohli zaujať justiční čakatelia bez výberového konania, ale aj na všetkých súdoch vyššieho stupňa.
      Uchádzači o voľné sudcovské miesta budú musieť predložiť zoznam blízkych osôb, ktoré sú sudcami, zamestnancami súdov, ministerstva spravodlivosti, vrátane rozpočtových alebo príspevkových organizácií v pôsobnosti rezortu alebo členmi výberovej komisie. Povinnosť predkladať takýto zoznam budú mať aj sudcovia v pravidelných ročných intervaloch.
      Výberové konanie bude vždy verejné a verejne dostupné budú tiež všetky žiadosti uchádzačov, vrátane ich životopisov, motivačných listov a zápisnice z výberového konania, ako i údajov o ich vzťahoch k členom výberovej komisie. Tá bude päťčlenná a vymenuje ju predseda súdu, ktorý vyhlasuje výberové konanie z vopred známej databázy kandidátov. Po jednom musia mať zastúpenie kandidáti zvolení parlamentom, Súdnou radou SR a dvaja vymenovaní ministrom. Jedného zvolí na žiadosť predsedu súdu sudcovská rada súdu, na ktorom sa voľné miesto obsadzuje.
      Prelomiť prezidentského veto sa snemovni podarilo aj v prípade novely školského zákona, ktorá zavádza povinnú angličtinu. Poslanci neschválili pripomienku hlavy štátu ponechať znenie zákona bez úpravy zavádzajúcej povinnú výučbu tohto jazyka.
      Gašparovič svoje rozhodnutie odôvodňoval tým, že cieľom zákona je umožniť žiakom ovládať aspoň dva cudzie jazyky a vedieť ich používať. Novela však podľa neho preferuje angličtinu na úkor iných cudzích jazykov. Prezident poslancom pripomenul, že s uprednostňovaním anglického jazyka nesúhlasili aj viacerí veľvyslanci akreditovaní v SR.
      Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) reagoval v rozprave na výhradu týkajúcu na povinnej angličtiny slovami, že aj v súčasnosti existuje systém uprednostňujúci šesť svetových jazykov. Upozornil na to, že ak odpočítame štáty EÚ, v ktorých je angličtina úradným jazykom, vo viac ako polovici je anglický jazyk povinný. "A takisto sa preferuje aj v Nemecku," poznamenal.
      Jeho predchodca, exminister školstva a poslanec SNS Ján Mikolaj, pripomenul, že ani jeden z predmetov, ktoré sa v školách v SR vyučujú, nie je v štátnom vzdelávacom programe prikázaný zákonom. Podľa jeho vyjadrenia chce angličtinu študovať asi 80 percent detí. Tvrdil, že ide skôr o politický ako odborný ťah s prvkami populizmu. Poukázal na to, že po odbornej stránke nie sú slovenské školy na kvalifikovanú výučbu angličtiny pripravené.
      Novela školského zákona okrem spomínaného zavádzania povinnej výučby anglického jazyka pre žiakov základných škôl od septembra 2011 upravuje aj termíny školských prázdnin. Ministerstvo školstva by ich malo po novom zverejňovať na tri školské roky dopredu na svojej internetovej stránke.
      Novela tiež ruší polročné vysvedčenia. O študijných výsledkoch detí sa rodičia dozvedia už len na požiadanie z výpisu. Vysvedčenia žiaci dostanú len na konci školského roka, v posledný deň vyučovania. Novela tiež zaväzuje rezort školstva poskytovať školám zdarma schválené učebnice, texty a pracovné zošity vrátane ich prepisov do Braillovho písma.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies