Poslanci prerokujú zmeny v reštrukturalizáciách firiem v skrátenom režime

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 17:49 • 2 min
Poslanci prerokujú zmeny v reštrukturalizáciách firiem v skrátenom režime

BRATISLAVA - Parlament bude o novele Obchodného zákonníka, ktorá má stanoviť nové pravidlá reštrukturalizácií firiem, rokovať v skrátenom režime.

slovakia

left justify in out

Návrh vlády SR na zrýchlený proces odobrilo dnes 104 zo 123 prítomných poslancov. V praxi to znamená, že legislatíva môže byť kompletne schválená počas niekoľkých hodín.
     

Na aktuálnej mimoriadnej schôdzi chce vládny Smer-SD prijať zmeny v reštrukturalizáciách firiem. Vláda by podľa slov premiéra Roberta Fica (Smer-SD) chcela zaviesť do praxe to, aby si mohli malí veritelia od reštrukturalizovaných firiem vymáhať až 100 % dlhovaných peňazí. A to z budúcich ziskov a iných príjmov majiteľov týchto firiem. Dlhy spoločností by sa tak v budúcnosti nemali vymazať.
     

Pôvodne pritom vláda navrhovala, aby si malí veritelia mohli vymáhať bez premlčania 40 % pohľadávok. Štát by ich potom od podnikateľov odkupoval cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Aktuálne ale vláda navrhuje zvýšiť aj podiel pohľadávok, ktoré chce cez záručnú banku okamžite odkupovať. Stúpnuť má na 50 % z ich hodnoty. SZRB má odkupovanie pohľadávok financovať z osobitného bankového odvodu.
     

Po víkendovom stretnutí so živnostníkmi a stavebnými podnikateľmi pritom Fico avizoval, že vláda má záujem na prerušení procesu reštrukturalizácie Váhostavu-SK. Firma totiž plánuje v rámci reštrukturalizácie vyplatiť malým firmám a živnostníkom len 15 % z ich pohľadávok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona