Poslanci prerokujú sériu finančných zákonov

NETKY.SK • 16 September 2014, 08:25 • 2 min
Poslanci prerokujú sériu finančných zákonov

BRATISLAVA – Balíčkom zákonov predložených rezortom financií odštartujú dnes poslanci 5. deň 37. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Správa štátneho majetku by sa mala centralizovať. Predpokladá to novela zákona o správe majetku štátu. Cieľom novely má byť podľa rezortu financií najmä optimalizovať a zefektívniť správu nehnuteľného majetku štátu prostredníctvom centralizácie správy, evidencie majetku štátu vrátane informácií o jeho využívaní, a tiež odbúraním formálnych a administratívnych prekážok pri nakladaní s majetkom štátu. Návrh zákona podľa ministerstva umožní, aby sa správcovia venovali profesionálne len činnostiam, na ktoré boli zriadení, resp. svojim zákonným kompetenciám a starostlivosť o nehnuteľný majetok štátu sa zverí odborným organizáciám, ktoré budú vykonávať centrálnu správu tohto majetku. Celkový počet správcov v rámci nového systému by podľa rezortu financií nemal byť vyšší ako 20. Správu nehnuteľného majetku vo vlastníctve SR totiž v súčasnosti vykonáva veľké množstvo subjektov, ktoré samostatne nakladajú s majetkom štátu v ich správe.

 

Od budúceho roka by sa mal úplne zmeniť súčasný systém dane z motorových vozidiel. Vyplýva to z návrhu zákona o dani z motorových vozidiel. Daň bude podľa návrhu spravodlivejšia, ekologickejšia a prehľadnejšia. Sadzby dane sa zjednotia a budú rovnaké pre celé Slovensko, pričom pri výške sadzieb bude veľkú úlohu zohrávať najmä ekologickosť vozidla a jeho vplyv na životné prostredie. Zmeny čakajú aj zákon o dani z príjmov. Ministerstvo financií SR navrhlo sprísniť definíciu daňových a nedaňových výdavkov. Tie sú podľa ministerstva rizikové z hľadiska ich zneužívania so zámerom ovplyvňovať základ dane. Taktiež chce zaviesť limity pri kúpe vozidla určeného na podnikanie. Zmení sa i odpisovanie hmotného majetku. Rozširuje sa počet odpisových skupín. Súčasťou zmien je aj navrhovaná podpora pre podniky zaoberajúce sa výskumom a vývojom. Cieľom zmien je podporiť podnikateľské prostredie a zvýšiť daňovú spravodlivosť. Rezort financií pritom k navrhovaným zmenám dostal viac ako 600 pripomienok. Po ich prehodnotení viac-menej trvá na svojom a žiadne výraznejšie ústupky neavizuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies