Poslanci prelomili veto prezidenta pri novele zákona o verejnom obstarávaní

NETKY.SK • 27 November 2018, 20:49 • 2 min
Poslanci prelomili veto prezidenta pri novele zákona o verejnom obstarávaní

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady (NR) SR prelomili veto prezidenta SR Andreja Kisku pri novele zákona o verejnom obstarávaní.

slovakia

left justify in out

Postupy verejného obstarávania budú po novom jednoduchšie a efektívnejšie. Podľa novely sa tiež stanoví nový druh zákaziek, na ktoré sa do určitého finančného limitu nebude vzťahovať zákon o verejnom obstarávaní. V rámci zjednodušenia sa upraví postup pre zadávanie podlimitných zákaziek.

 

Podľa schváleného zákona bude možné tovary a služby pri príprave a výkone predsedníctva v medzinárodnej organizácii alebo zoskupení, či príprave a zabezpečení medzinárodného podujatia významného charakteru na úrovni prezidenta, predsedu NR SR alebo člena vlády nakupovať priamym zadaním. Podľa hlavy štátu na to nie je dôvod, poslanci sa však s názorom prezidenta nestotožnili.

 

"V rámci zjednodušenia postupov jednotlivých druhov zákaziek došlo k vyprecizovaniu postupu zadávania zákaziek s nízkou hodnotou, a taktiež sa zavádza nové, zjednodušené paragrafové znenie postupu pre zadávanie podlimitných zákaziek," približuje dôvodová správa k novele zákona.

 

Zavádza tiež možnosť fakultatívneho zriadenia komisie na vyhodnocovanie ponúk, umožnenie predloženia aj "jednoduchého" čestného vyhlásenia na účely predbežného nahradenia dokladov preukazujúcich splnenie podmienok účasti.

 

img

Miroslav Hlivák. Zdroj: TASR

 

Schválená právna úprava zároveň zjemňuje súčasnú úpravu uzatvárania dodatkov na úroveň európskych smerníc. Zavádza sa tiež nové znenie právnej úpravy pri dynamickom nákupnom systéme (DNS).

 

Rozšíri sa výnimka na odkladnú lehotu pri uzatváraní zmluvy na zmluvy uzavreté v rámci DNS aj dôvody na podanie určovacej žaloby na zadávanie zákazky v DNS. Novelou zákona dôjde aj k zmenám v obsahových náležitostiach evidencie referencií, k spresneniu postupu vyhotovovania referencií a k vypusteniu ustanovenia o výslednej hodnotiacej známke.

 

Dochádza tiež k úprave dôvodov na vrátenie zábezpeky, k vypusteniu percentuálnej kvantifikácie mimoriadne nízkej ponuky či k návrhu na obmedzenie lehoty viazanosti ponúk. Vypustí sa aj koncept dvojobálkového predkladania ponúk. S tým súvisiaca procesná úprava revíznych postupov sa reviduje.

 

Upravia sa aj podmienky používania elektronického trhoviska – novela znemožňuje zadávať zákazky na uskutočnenie stavebných prác prostredníctvom elektronického trhoviska. Zredukujú sa zároveň obsahové náležitosti žiadosti o nápravu a upraviť by sa mala lehota na podanie žiadosti o nápravu. Upraví sa aj výška výpočtu kaucie a zavedenie koncentračnej zásady v konaní o námietkach. Novela počíta aj so zjednodušením právnej úpravy správnych deliktov.

 

Schválenie novely víta aj predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák. "Za úrad môžem deklarovať, že bude dôsledne dohliadať na dodržiavanie schválených zmien a cieľov novely, že pokračujeme v aktívnom dialógu so všetkými subjektmi, s ktorými sme prípravu novely konzultovali vrátane odbornej verejnosti a tretieho sektora," uviedol Hlivák v reakcii na opätovné schválenie právnej normy. Od nového roka teda podľa neho čakajú oblasť verejného obstarávania zásadné zmeny, ktoré by mali zvýšiť transparentnosť a tiež zjednodušiť proces verejných súťaží.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies