Poslanci prelomili veto a schválili zákon o úveroch na bývanie

NETKY.SK • 9 December 2015, 13:23 • 2 min
Poslanci prelomili veto a schválili zákon o úveroch na bývanie

BRATISLAVA - Zákon o úveroch na bývanie opäť prešiel hlasovaním v parlamente.

slovakia

left justify in out

Poslanci tak prelomili veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý zákon vrátil na prerokovanie minulý týždeň v piatok. Nepozdávalo sa mu ustanovenie, ktoré presadil pozmeňujúcim návrhom nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ide o zavedenie maximálnej výšky nákladov pri predčasnom splatení úveru na jedno percento z predčasne splatenej sumy úveru na bývanie.

 

Podľa Slovenskej bankovej asociácie ide však o neopodstatnenú cenovú reguláciu. “Úpravy na poslednú chvíľu boli schválené bez akejkoľvek hlbšej odbornej diskusie či verejnej konzultácie a navyše bez zhodnotenia technickej a časovej náročnosti pripravovaných zmien,” povedal prezident asociácie Alexander Resch. Beblavý však v parlamente skonštatoval, že nie je pravda, že by sa o zmene nediskutovalo v dostatočnom predstihu.


Kiska zákon na opätovné prerokovanie vrátil preto, lebo časť o jednopercentnom limite na poplatok je podľa neho nezrozumiteľná. Schválené znenie časti jedného odseku v paragrafe 18 zákona totiž podľa prezidenta vnáša do paragrafu vnútorný rozpor. "Citované ustanovenie súčasne nie je náležite previazané s ostatným normatívnym obsahom paragrafu 18 zákona. Preto zastávam názor, že paragraf 18 ods. 1 časť druhej vety za bodkočiarkou zákona svojím účelom, nepresnou a nejasnou formuláciou protirečí celému ustanoveniu paragrafu 18 zákona, čo môže v praxi spôsobiť významné aplikačné problémy,“ upozornil prezident.


Zákon o úveroch na bývanie zároveň upravuje právo spotrebiteľov na odstúpenie od zmluvy o úvere na bývanie bez udania dôvodu, a to do štrnástich kalendárnych dní od uzavretia zmluvy. Norma ustanovuje aj podmienky pri poskytovaní úverov na bývanie, postupy a informácie pred uzatvorením zmluvy, ako aj spôsob výpočtu celkových nákladov spotrebiteľa spojených s poskytovaním úveru na bývanie. Rovnako zavádza povinnosť informovať záujemcu o úver o parametroch úveru, a to na novom formulári ESIS. Účinnosť zákona je stanovená od 21. marca 2016.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona