Poslanci preberú azylantov, vlastné platy a pustia sa do rozpočtu

NETKY.SK • 1 December 2013, 12:18 • 2 min
 Poslanci preberú azylantov, vlastné platy a pustia sa do rozpočtu

BRATISLAVA - Poslanci preberú azylantov, vlastné platy a pustia sa do rozpočtu.

slovakia

left justify in out

Problematika azylantov, zmrazovanie platov ústavných činiteľov, počty žiakov v triedach a najmä zákon o štátnom rozpočte. Aj toto sú témy, ktorým sa budú poslanci venovať na pokračujúcej 27. schôdzi NR SR.

Hneď v utorok (3. 12.) ráno by sa malo hovoriť o predĺžení doplnkovej ochrany pre cudzincov z jedného na dva roky. Navrhuje to ministerstvo vnútra v novele zákona o azyle, ktorý sa upravuje pre európske smernice. Doplnková ochrana sa poskytuje vtedy, ak cudzinec nedostal azyl, ale je možné, že by bol v prípade návratu do krajiny pôvodu vystavený hrozbe trestu smrti, mučenia, alebo by bol jeho život ohrozený vojnou.

Z dielne rezortu vnútra je aj úplne nový zákon o dobrovoľnej požiarnej ochrane. Pri požiaroch, povodniach, ale aj nehodách chce totiž štát viac využívať dobrovoľných hasičov a v rokoch 2015 až 2018 navýšiť stavy profesionálnych hasičov najmenej o 380 funkčných miest. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sú na Slovensku stále červené body, kde dojazd hasičov na miesto nehody trvá 30 minút. Túto situáciu by mala zlepšiť práve spolupráca s dobrovoľníkmi. "Pri dojazde 30 minút je požiar v takom štádiu, že je možné ho len veľmi ťažké zachrániť a keď sa tam stane dopravná nehoda, pochopiteľne, nedokážeme tak intenzívne zabojovať o ľudský život, ako tam, kde máme dojazd päť minút," povedal minister.

Plénum sa následne vráti k návrhu na zmrazenie platov ústavných činiteľov vrátane sudcov, o ktorom sa rokuje v skrátenom legislatívnom konaní. Ak v utorok zákonodarcovia právnu normu podporia, tak platy a paušálne náhrady poslancov, prezidenta, ministrov, predsedu a podpredsedu Najvyššieho kontrolného úradu, generálneho prokurátora, sa na budúci opäť nezvýšia. Mali by ich poberať v takej istej výške, aká bola určená ešte v roku 2011. Ministerstvo financií predpokladá úsporu výdavkov štátneho rozpočtu v sume 8,2 milióna eur.

V stredu (4. 12.) ráno sa definitívne uzavrie debata o novele školského zákona, ktorá prináša viacero významných zmien. Jednak je to stanovenie vyššieho maximálneho počtu žiakov v triedach, ale aj minimálnych limitov. Právna norma zároveň ruší možnosť využiť jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka. 

Definitívne sa rozhodne aj o návrhu zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorý prináša zákaz účasti na verejných podujatiach pre výtržníkov na športových zápasoch. Od januára má tiež platiť, že na rizikových zápasoch sa budú môcť podávať, predávať a piť len alkoholické nápoje, ktorých obsah alkoholu nie je vyšší ako 4,1 percenta, čo zodpovedá desaťstupňovému pivu. Zmeny vypracoval rezort školstva v spolupráci s ministerstvami vnútra, spravodlivosti, Generálnou prokuratúrou SR, Slovenským futbalovým zväzom, Slovenským zväzom ľadového hokeja a Združením miest a obcí Slovenska.

Vo štvrtok (5. 12.) po 15. hodine sa začne dlhoočakávaná debata o zákone roka. Opozícia už avizuje, že návrh štátneho rozpočtu podrobí rozsiahlej kritike. Možno tak očakávať, že diskusia bude tradične dlhá, presahujúca niekoľko rokovacích dní. Minulý rok trvala rozprava štyri dni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies