Poslanci pokračujú v rozprave o Zákonníku práce

NETKY.SK • 15 Október 2014, 10:05 • 2 min
Poslanci pokračujú v rozprave o Zákonníku práce

BRATISLAVA - Parlament v stredu pokračuje v rozprave k zmenám v Zákonníku práce. Vládny návrh pracovného kódexu má sprísniť podmienky pre agentúrne zamestnávanie.

slovakia

left justify in out

Vláda Roberta Fica podľa poslanca Viliama Novotného (SDKÚ-DS) pri navrhovaných zmenách rieši len dôsledky a nie príčiny. "Administratívnymi opatreniami viac práce ľuďom nedáte,“ povedal opozičný poslanec v rozprave. Počet agentúr dočasného zamestnávania sa podľa Novotného rozrástol preto, že najmä na strednom a východnom Slovensku je málo pracovných príležitostí.

 

Poslanec za SDKÚ-DS kritizoval návrh na obmedzenie maximálnej dĺžky dočasného pridelenia agentúrneho zamestnanca. "Obávam sa, že ak sa obmedzia špekulanti, tak si nájdu inú možnosť, ako obchádzať platenie odvodov,“ povedal. Výsledkom tohto opatrenia môže byť podľa Novotného to, že ľudia pracujúci cez agentúry dočasného zamestnávania prídu o svoju prácu. 

 

Hlavným zámerom vládneho návrhu novely Zákonníka práce je sprísnenie podmienok pre agentúrne zamestnávanie. Jednou zo zmien má byť od začiatku budúceho roka zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka. Agentúrny zamestnanec musí mať totiž rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť. Ak sa zistí, že agentúrny zamestnanec nie je rovnako odmeňovaný, tak zodpovednosť za doplatenie rozdielu bude nielen na agentúre, ale aj na užívateľskom zamestnávateľovi. 

 

Rezort práce a sociálnych vecí tiež navrhuje zakázať ďalšie dočasné prideľovanie zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia, ako aj stanoviť maximálnu dĺžku dočasného pridelenia u toho istého užívateľského zamestnávateľa. Dočasné pridelenie u toho istého zamestnávateľa má trvať najviac dva roky s tým, že ho počas dvoch rokov možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac päťkrát. Ak by toto obdobie malo trvať dlhšie, zamestnávateľ bude musieť agentúrneho pracovníka prijať ako interného zamestnanca. Ak sa dočasné pridelenie zamestnanca dohodlo pred 1. januárom 2015, musí sa ukončiť najneskôr 31. decembra 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies