Poslanci pokračujú v rozprave k návrhu rozpočtu

NETKY.SK • 3 December 2014, 07:53 • 2 min
Poslanci pokračujú v rozprave k návrhu rozpočtu

BRATISLAVA - Rokovanie parlamentu dnes bude pokračovať diskusiou o zákone roka, teda o návrhu rozpočtu. Od rána je na programe pokračovanie vystúpení poslancov, ktorí sa do rozpravy prihlásili písomne.

slovakia

left justify in out

Následne dostanú možnosť sa do diskusie prihlásiť aj ústne. Viacerí opoziční poslanci, ako Ivan Mikloš, Jozef Kollár či Ivan Švejna, už v rámci svojho utorňajšieho vystúpenia pritom avizovali, že plánujú vystúpiť s príspevkom aj v druhej časti rozpravy k zákonu roka.

 

Rozpravu o rozpočte otvorili v utorok ráno. Opoziční poslanci zväčša kritizujú, že vláda konsoliduje na úkor podnikateľov, ktorým nepriamo zvyšuje dane cez zmeny v zákone o dani z príjmov, ale aj od bežných ľudí ponechaním sadzby dane z pridanej hodnoty na úrovni 20 %. Samotnú konsolidáciu väčšinou nespochybňujú, aj deficit rozpočtu sa zrejme oproti pôvodnému vládnemu návrhu navýši na bezmála 2,5 % hrubého domáceho produktu. Podľa ministra financií Petra Kažimíra sa má však väčšina konsolidácie v budúcom roku realizovať na strane výdavkov, menšia časť na strane príjmov. Upozorňuje pritom, že nejde o zvyšovanie sadzieb daní, ale iba o odstraňovanie špekulatívnych výnimiek zo zákona o dani z príjmov. 

 

Vláda predkladala návrh rozpočtu do parlamentu s deficitom verejnej správy pre budúci rok na úrovni 1,98 % hrubého domáceho produktu v čase, keď sa ešte uplatňovali sankcie z tretieho pásma dlhovej brzdy. Po revízii výšky verejného dlhu Eurostatom sa však tieto sankcie uplatňovať nemusia a tak parlamentnými výbormi prešlo viacero pozmeňujúcich návrhov, ktoré napokon deficit zrejme vyženú tesne pod hranicu 2,5 % výkonu ekonomiky. Súčasťou tohto schodku však má byť aj 0,2-percentná rezerva na prípadné zhoršenie makroekonomického vývoja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies