Poslanci pokračujú v rokovaní o kompetenčnom zákone

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 09:28 • 2 min
Poslanci pokračujú v rokovaní o kompetenčnom zákone

BRATISLAVA 28. apríla (SITA) - Diskusiou k novele kompetenčného zákona, na základe ktorej vznikne nový úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, otvoria vo štvrtok poslanci druhý deň tretej schôdze parlamentu. Návrhom sa národná rada zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní.

slovakia

left justify in out

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu, ktorý má vzniknúť k 1. júnu tohto roka, bude ústredným orgánom štátnej správy pre riadenie, koordináciu a dohľad nad využívaním finančných prostriedkov z fondov Európskej únie, pre informatizáciu spoločnosti a pre investície. Na tento úrad prejde príslušná pôsobnosť úradu vlády a ministerstva financií v oblasti eurofondov a informatizácie.

 

Cieľom novely kompetenčného zákona je podľa vlády posilniť princípy transparentnosti, efektívnosti, účelovosti a výsledkovej orientácie pri využívaní fondov Európskej únie. Umožniť to majú opatrenia na posilnenie riadiacich, koordinačných a kontrolných kompetencií vicepremiéra pre investície centralizované na úrovni jediného subjektu s právnou subjektivitou. Doterajšia fragmentácia medzi viaceré subjekty totiž neumožňuje dostatočne silnú koordinačnú úlohu a včasné dosahovanie stanovených cieľov.

 

V rámci novely sa tiež počíta s dočasným zriadením funkcie tretieho štátneho tajomníka na ministerstve financií počas predsedníctva SR v Rade Európy v druhom polroku tohto roka. Zároveň sa má zavŕšiť proces presunu agendy poskytovania dotácií v oblasti ochrany ľudských práv z ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí na ministerstvo spravodlivosti od 1. decembra tohto roka.

 

Parlament bude rokovať aj o návrhu poslankyne za SaS Anny Zemanovej, aby sa účinnosť nového zákona o odpadoch v časti, ktorá súvisí so spustením systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov za likvidáciu odpadu, posunula o pol roka. Diskutovať sa má aj o návrhu ústavného zákona, ktorým Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) navrhuje zrušiť amnestie udelené zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom.

 

Popoludní čaká zákonodarcov obligátna štvrtková Hodina otázok.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies