Poslanci pokračujú v odvolávaní Figeľa: Noc dlhých nožov ako za Mečiara

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 10:37 • 2 min
Poslanci pokračujú v odvolávaní Figeľa: Noc dlhých nožov ako za Mečiara

BRATISLAVA – Poslanci pokračujú v diskusii k odvolaniu Jána Figeľa (KDH) z funkcie podpredsedu parlamentu. Figeľovo odvolanie navrhli poslanci Smeru-SD, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, kedy Figeľ viedol ministerstvo dopravy.

slovakia

left justify in out

"To seno, čo dávate žrať svojim voličom, vám nezožerú. Nezožerú vám to ani vaši voliči, pretože to seno je plesnivé. Nie Figeľ, ale Fico a Široký. Fico a Široký," komentoval poslanec za KDH Alojz Přidal v závere stredajšieho rokovacieho dňa kroky vládnej strany.

 

Opozícia jednotne návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR. "Pani Jurinová prestane byť podpredsedníčkou parlamentu, Peter Pollák skončí ako splnomocnenec pre menšiny," vysvetlil Matovič s tým, že z funkcií odídu aj predsedovia parlamentných výborov za OĽaNO. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov výborov národnej rady. "Odvolanie pána Figeľa je odplatou za to, že vám prekazil odporný kšeft PPP-projektov pri diaľniciach," povedal Matovič. "Len na úrokoch a poplatkoch ste chceli dopriať mecenášom 10 miliárd eur," dodal líder obyčajných ľudí na margo diaľničných PPP-projektov plánovaných prvou vládou Roberta Fica.

 

img

 

Odvolávanie Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu je podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku odvetou za prekazenie kšeftu pre Juraja Širokého. Brocka to uviedol dnes v rozprave k návrhu poslancov Smeru-SD na odvolanie Figeľa.

 

img

 

Odvolávanie lídra KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR je ako pamätná tzv. noc dlhých nožov z 3. na 4. novembra 1994, keď Vladimír Mečiar a jeho ľudia naplnili odkaz najvyššieho zo Zlatej Idky. V dnešnej rozprave k návrhu na Figeľovo odvolanie to v úvode druhého rokovacieho dňa 49. schôdze parlamentu povedal Peter Osuský (SaS). V danú novembrovú noc parlamentná väčšina odvolala množstvo funkcionárov v štáte.

 

"Starého psa novým kúskom nenaučíš. Tento návrh je ukážkou tej politickej kultúry, ktorú reprezentuje podpredseda NR SR Miroslav Číž (reprezentuje 45 predkladateľov návrhu za Smer-SD). Je to pravý politický kulturista," odkázal. Podľa Osuského je totiž pozoruhodné, že sa odvoláva podpredseda NR SR za niečo, čo o ňom bolo známe už v momente, keď ho parlament aj hlasmi Smeru-SD do funkcie zvolil. "Je to zvláštne," povedal člen liberálov.

 

img

 

Do rozpravy k návrhu na odvolanie Figeľa je prihlásených ešte deväť poslancov. Figeľovo odvolanie navrhli poslanci Smeru-SD, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané za čias, kedy Figeľ viedol ministerstvo dopravy. Ako povedal poslanec Smeru-SD Anton Martvoň, Figeľa Smer-SD odvoláva za fígle na ministerstve dopravy, keď zostalo nevyplatených viac ako 1 000 veriteľov. „Figeľ je podpísaný pod zmluvami,“ dodal Martvoň. Opozícia návrh na Figeľovo odvolanie odmietla. Hnutie OĽaNO podľa predsedu Igora Matoviča stiahne všetkých svojich nominantov z funkcií, ak Smer odvolá Figeľa z postu podpredsedu NR SR. Rovnako predseda strany Most-Híd Béla Bugár potvrdil, že aj poslanci za jeho stranu sa vzdajú funkcií predsedov výborov národnej rady.

 

Prakticky to teda znamená, že vo vedení parlamentu zostanú len zástupcovia Smeru-SD, keďže post podpredsedu parlamentu by mala opustiť okrem Figeľa aj Erika Jurinová (OĽaNO). Opozícia sa má na protest vzdať aj postov predsedov a podpredsedov parlamentných výborov. Peter Pollák z OĽaNO sa vzdá funkcie rómskeho splnomocnenca vlády. "A vládnite si sami až do volieb," odkázal líder OĽaNO Igor Matovič.

 

 

Mikloško sa ospravedlnil za odhad koalície KDH a Smeru-SD

 

Poslanec NR SR za KDH Jozef Mikloško sa dnes v pléne ospravedlnil za svoj dávnejší odhad, že KDH pôjde po voľbách do koalície so Smerom-SD, lebo to inak nemôže byť. Urobil tak počas rozpravy k návrhu vládnej strany na odvolanie šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu parlamentu. "Ospravedlňujem sa, predpoveď nevyšla, aj keď za rok sa ešte všeličo môže stať. V politike nikdy nemôžeš hovoriť nie, vždy sú alternatívy. V Smere-SD sú aj normálni ľudia, po voľbách môže prísť iné rozdanie kariet. Je fakt, že pravicová vláda bola zlepencom," priznal Mikloško. Július Brocka (KDH) sa vzápätí pýtal, či je niekto v rokovacej sále parlamentu, kto si myslí, že po týchto udalostiach je možné ísť so Smerom-SD do koalície.

 

Mikloško ešte začiatkom roka v rozhovore pre Aktuálne.sk povedal, že si spoluprácu KDH so Smerom-SD vie predstaviť a dokonca je presvedčený, že to inak ani nemôže skončiť. "V roku 2016 Smer nebude mať väčšinu a niekoho bude k vláde potrebovať. Mal by sa dovtedy zbaviť ľudí, ktorí boli zapletení do káuz a ktorí v tomto volebnom období málo pracovali. Smer má aj sociálne, ba aj kresťanské krídlo, aj keď niekedy ťahá príliš doľava, ale aj doprava. V Európe sú dobré príklady pravo-ľavých vlád, napríklad v Nemecku," povedal pre spravodajský server. Mikloško si zároveň nemyslí, že by takáto koalícia znamenala koniec pre KDH.

 

Po ukončení diskusie k Figeľovmu odvolaniu sa parlament vráti k rozprave na skrátené legislatívne konanie o zmenách v reštrukturalizáciách. Zatiaľ poslanci neukončili diskusiu a neodhlasovali ani to, aby národná rada mohla o návrhu rokovať v skrátenom konaní. Až potom novelu prerokujú v prvom a druhom čítaní. Po definitívnom schválení zákona by poslanci mali pokračovať v prerušenej schôdzi k odvolávaniu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka.

 

 

 

Poslanci okolo Miškova žiadajú koniec odpútavania pozornosti od Váhostavu

 

Odvolávanie šéfa KDH Jána Figeľa z postu podpredsedu Národnej rady SR slúži na odpútanie pozornosti od hľadania riešení pre veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizácii. Myslia si to nezaradení poslanci NR SR Martin Chren, Jozef Kollár, Daniel Krajcer a Juraj Miškov.

 

"Vyzývame Smer-SD a opozičné strany, aby ukončili tento kabaret a vrátili sa k hľadaniu systémových riešení, ktoré povedú k tomu, aby sa kauza Váhostav už nikdy neopakovala," uviedli dnes vo svojom stanovisku.

 

K odvolávaniu Figeľa pristúpili sociálni demokrati v rámci mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce vláda prijať opatrenia na ochranu veriteľov veľkých firiem v reštrukturalizáciách. K týmto krokom pristúpil kabinet v súvislosti so situáciou v stavebnej spoločnosti Váhostav-SK. Tá neplatila svojim dodávateľom, dnes je v reštrukturalizácii a malým veriteľom chce vyplatiť 15 percent z dlhovaných peňazí. Vláda chce dať veriteľom viac.

 

Za problémami dodávateľov Váhostavu-SK vidí Smer-SD práve Jána Figeľa. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) si nič iné ako odvolanie nezaslúži. "Nič iné si tento človek nezaslúži. Niekto musí niesť politickú zodpovednosť. Ak zoberieme konkrétne faktúry živnostníkov, eseročiek a malých akcioviek, podstatná časť z nich vznikla v troch veľkých zákazkách podpísaných Jánom Figeľom v rokoch 2011 a 2012. Podstatnú časť problémov spôsobil pán Figeľ, ktorý politicky tlačil na firmy a tie ponúkli nereálne ceny," povedal premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že na odvolanie Figeľa má jeho strana morálne právo.

 

Opozícia sa za Figeľa postavila. Tvrdí, že Smer-SD chce z neho urobiť obetného baránka. Odvolanie si podľa opozície nezaslúži, keďže to bol práve on ako minister dopravy, kto ušetril Slovensku milióny eur na diaľniciach. Podľa opozície ho chce Smer-SD odvolať práve preto, že sociálnym demokratom prekazil "megakšeft" s diaľnicami.

 

Poslanec Smeru-SD Anton Martvoň od rána zdôrazňuje, že Smer-SD chce Figeľa odvolať pre jeho fígle na ministerstve, ktoré priviedli viac ako 1000 dodávateľov Váhostavu-SK do finančných problémov.

 

 

Smer podľa Kaníka neprináša skutočné návrhy

 

Vládna strana Smer-SD podľa poslanca Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) neprináša žiadne skutočné návrhy. Reagoval tak na návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Jána Figeľa. “Zlodej zistil, že sa mu na to už prichádza, že tá miska sa už prelieva, preto začal kričať a ukazovať na nevinného, aby sa vyvinil. Preto Robert Fico ukázal na Radičovej vládu, aby poskytol náhradného vinníka za svoje zlyhania, za Širokého zlodejiny,“ povedal Kaník vo faktickej poznámke. 


Podľa Kaníka mal Široký absolútne politické krytie pri "zlodejinách“. “Všetci vedia, že je akcionárom Smeru, že je jeho zakladateľom, že je jeho sponzorom. Len vďaka tomu tu môže bačovať, vypaľovať firmy, rozširovať svoje impérium od stavebníctva po zdravotníctvo. Jednoducho na základe toho, že tu vládne Smer, nikdy by si to inak nemohol dovoliť,“ vyhlásil Kaník. 


Poslanec zároveň poukázal na fakt, že nie je žiadne predbežné opatrenie, ktoré by zabránilo, aby sa zjavný podvod zastavil, čím by sa uchránili peniaze. “Vy vytvárate priestor, aby sa podvod dokonal,“ odkázal Kaník poslancom Smeru. 


Zároveň poznamenal, že nezaplatené faktúry sa používajú na vratky dane z pridanej hodnoty. “Žiaden návrh, čakali sme, že niečo prinesiete. Ja ten návrh mám, aj ho predložím, ale vy vytvárate len dymovú clonu, aby sa mohlo pokračovať v kradnutí,“ dodal poslanec. 


Figeľovo odvolanie navrhli poslanci Smeru-SD, podľa premiéra Roberta Fica problémy Váhostavu spôsobili pohľadávky zo zmlúv, ktoré boli podpísané v čase, keď Figeľ viedol ministerstvo dopravy. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies