Poslanci pôjdu na ŠÚ preveriť údajné zlyhanie v 22-miliónovom europrojekte

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 15:28 • 2 min
Poslanci pôjdu na ŠÚ preveriť údajné zlyhanie v 22-miliónovom europrojekte

BRATISLAVA - Poslanci z parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj pôjdu po Veľkej noci na poslanecký prieskum na Štatistický úrad SR. Rozhodli o tom dnes.

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad čelí podozreniu zo spáchania obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Polícia ho vyšetruje pre zlyhanie pri realizácii 22-miliónového europrojektu na Elektronické systémy, napríklad na webovú stránku.
     

Ministerstvo financií vyzvalo úrad, aby vrátil neoprávnené výdavky vo výške 5,397 milióna eur v rámci projektu Elektronické služby. S finančnou korekciou sa úrad nestotožňuje a bude ju rozporovať.
     

"Nebudeme vracať peniaze," vyhlásila dnes pred poslancami šéfka úradu Ľudmila Benkovičová. Dodala, že ak sa ministerstvo financií rozhodne vziať štatistickému úradu viac ako 5 miliónov eur, ohrozí tým štatistiku. Zdôraznila, že úrad plní aj záväzky, ktoré podpísal štát. Ak by prišlo k odobratiu spomínaných peňazí, úrad by prestal plniť úlohy do niekoľkých mesiacov. Benkovičová je pripravená rokovať s ministerstvom financií.
     

Šéfka úradu poslancom zopakovala, že si stojí za všetkým, čo podpísala. "Podpísala som to v zmysle vtedy platných predpisov," vyhlásila. Následné posudzovanie podľa nej nemá prebiehať retroaktívne. Vyhlásila, že ak sa ukáže jej pochybenie, prihlási sa k zodpovednosti.
     

Trvá na tom, že úrad neporušil pravidlá. Dokazujú to podľa Benkovičovej doklady, ktoré má. Zdôraznila, že v súvislosti s implementáciou projektu bolo deväť auditov. Z nich podľa Benkovičovej ani jeden nekonštatoval porušenie zákona. "Riadiaci orgán nekonštatoval porušenie," vyhlásila.
     

Benkovičová nepovedala, či by si výbor mal vyžiadať informácie aj od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Opozičným poslancom sa totiž z Benkovičovej vyjadrení zdalo, že práve jeho by sa mali pýtať na vzniknuté problémy. "Nie som ten, čo má vznášať obvinenia," odpovedala na otázku poslancov, či si majú zavolať Kažimíra.
     

Igor Hraško z OĽaNO sa nazdáva, že štatistický úrad má byť len obetný baránok. Niekto sa podľa neho snaží v rámci programu OPIS zaplátať niekde dieru. Hraško sa tým plánuje ďalej zaoberať. "Pretože, ak v rámci 16 inštitúcií ide zhruba o 100 miliónov eur, nie je to malá položka. Toto nie je chyba na vašej strane. Ale zrejme niekto potrebuje mať obetného baránka a asi si na to vybral štatistický úrad, kde nie je nominant vládnej strany," obrátil sa Hraško na Benkovičovú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona