Poslanci podporili zásadu jeden mandát pre politika

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 13:22 • 2 min
Poslanci podporili zásadu jeden mandát pre politika

BRATISLAVA – Traja poslanci SDKÚ-DS podporili v parlamente návrh OĽaNO, podľa ktorého by poslanec NR SR nesmel vykonávať funkciu predsedu vyššieho územného celku a starostu obce, aj keď predseda strany Pavol Frešo je bratislavským županom. Za návrh hlasovali Lucia Žitňanská, Magda Vášáryová a Ivan Mikloš.

slovakia

left justify in out

„Nemá to vnútrostranícky kontext,“ povedala pre agentúru SITA Žitňanská, ktorá však priznáva, že v poslaneckom klube o tom diskutovali. „Sú na túto tému v SDKÚ-DS dlhodobo rôzne názory,“ konštatovala.

Žitňanská si principiálne myslí, že je dôležité tento princíp zakotviť do zákonnej úpravy, aby pre všetkých platili rovnaké pravidlá. „Keď Frešo išiel kandidovať ako župan za poslanca NR SR, podporovala som ho v tom, pretože nebudem diskriminovať svojich ľudí, keď druhá strana má na kandidátke množstvo starostov, primátorov a županov. Nebudem diskriminovať vlastných,“ vyhlásila s tým, že takáto úprava by bola v budúcnosti dobrá. Ak v súčasnosti neexistuje, ide o osobné rozhodnutie kandidátov. 

Vášáryová tvrdí, že vždy za takéto návrhy hlasuje, pretože je to jej presvedčenie. Nie je však proti tomu, aby starostovia a primátori kandidadovali za poslancov VÚC. „Zásadný princíp by mal platiť, lebo máme v parlamente primátorku Humenného Janu Vaľovú zo Smeru-SD, ktorá má štyri funkcie, nemôže si do Humenného odskočiť, alebo primátor Košíc Richard Raši, ako aj Pavol Frešo, ktorý je župan v Bratislave,“ povedala s tým, že v niektorých prípadoch je možné, aby človek vykonával dve funkcie, ale v zásade je za princíp jedna funkcia - jeden človek. 

OĽaNO navrhovanou legislatívnou úpravou chceli zaviesť princíp jedného mandátu pri výkone verejnej funkcie.Poslancom NR SR by sa podľa OĽaNO umožnilo, aby vykonávali svoju funkciu zodpovedne, plnohodnotne a nezávisle.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies